Vučić odgovorio Turković: Kakva je to bolest, sit sam tih šupljih priča

29
L. R.
Vučić odgovorio Turković: Kakva je to bolest, sit sam tih šupljih priča
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Vučić sa članovima Predsjedništva BiH

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, stigao je danas u Sarajevo kako bi našoj zemlji poklonio 5.000 doza vakcina.

Donio je vakcinu Covishield, koja se poizvodi u Indiji, po licenci AstraZenece (koja je vakcinu razvila s Oxfordom).

Kako ova vakcina nije registrirana za upotrebu u Europskoj uniji (EU) pa ni u BiH, danas je reagirala ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković koja je jutros na telefonskoj sjednici Vijeća ministara zatražila da nadležne agencije reagiraju na ovo pitanje.

Turković je stava da je ovo jedan vid dominacije Srbije.

A, Vučića su danas pitali da prokomentira njenu izjavu.

"Mi smo ovo doneli kao komšije i prijatelji, ne tražimo ni zahvalnost... Zamislite vi dozu bezobrazluka u tezi koju ste iznijeli. Kad EU nešto donese onda je to solidarnost i prijateljstvo. Kad ja to uradim, možda i više, onda je to dominacija. Kakva je to bolest? 

Ja ne znam..ja govorim drugačijim jezikom. evo ovako, sit sam tih šupljih priča", rekao je Vučić. 

Ponovio je da EU nije donijela niti jednu vakcinu, ni za BiH, ni za Srbiju, te je poručio kako ćemo se svi zahvaliti kad iste dobijemo: 

"I uvek ćemo da kažemo hvala. I jedni i drugi smo na evropskom putu i to niko ne dovodi u pitanje. To ne znači da možemo da menjamo činjenice, jer nam se nešto sviđa ili ne. Radimo ono što bi normalan komšija, prijatelj uradio.

Problem ova vakcina? Evo, ja sam ponudio - tražite koju hoćete. poslat ćemo vam onu koju hoćete."

Problem je, nastavio je, "kadgod je u pitanju Srbija ili ja, kao Aleksandar Vučić, ovde uvek mora da postoji nešto pobočno, nešto usput neko da izgovori, da su namere bile drugačije."

"Kakve namere imam u Sarajevu?", upitao je. "Eto, ako ste izmišljali o namerama u Banjoj Luci, ali, kakve namere imam u Sarajevu? Kakva dominacija?"

Potom se u odgovor uključio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je kazao da je izjava nepotrebna i da puno govori o odnosima u BiH.

"Predsjedništvo je zaduženo za vanjsku politiku i mi smo tu i sad se pojavi ministarka sa strašno glupom izjavom. Nije ovo prvi put, znamo već kako ona reaguje. Ovo ne doprinosi ničemu. Ova izjava je glupa i nepotrebna. 

Ona (Turković, op.pr) neće biti korisnik te vakcine, jer znamo njene stavove o tome. Ali, ne treba sprječavati ljude, zdravstvene radnike koji znaju šta je ovaj virus, da je prime", kazao je Dodik.

Zaključio je s tim da je "vakcinacija jedno od najvažnijih pitanja i ostat ću u skladu s onime što su sva tri člana Predsjeništva rekla, a to je":

"Hvala Aleksandru Vučiću na solidarnosti u ovom pogledu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (29)

/ Povezano

/ Najnovije