Bisera Turković: Vakcina koju Vučić donosi proizvedena je u Indiji

19
L. R.
Bisera Turković: Vakcina koju Vučić donosi proizvedena je u Indiji
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Bisera Turković

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je stigao u Sarajevo kako bi na poklon donio 5.000 vakcina za medicinske radnike.

No, ove vakcine koje dolaze, nisu cjepiva Oxford/AstraZeneca koja se proizvode na tlu Europe.

Riječ je o vakcini Covishield, koja se proizvodi po licenci AstraZenece, ali - u Indiji.

Potvrdila je ovo za portal Radiosarajevo.ba ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

Kako je kazala, prema informacijama koje ona trenutno ima, Covishield za sada nema saglasnost za upotrebu u Europskoj uniji.

"Ne znam kako će naše nadležne agencije sad reagirati", govori nam Turković, ističući da vakcina Covishield nema upotrebno dozvolu ni u Bosni i Hercegovini.

"Vi znate da je jutros održana telefonska sjednica Vijeća ministara. Sve što sam mogla učiniti jeste da postavim svoj uslov o ovom pitanju, a to je da se vakcina ne počne primjenjivati dok ne dobijemo saglasnost naših nadležnih institucija", dodala je Turković u izjavi za portal Radiosarajevo.ba.

Kako je ranije analizirala naučna reporterka Jelena Kalinić za VOA, AstraZenecina vakcina protiv COVID-19, ChAdOx1-nCoV19 je vakcina bazirana na adenovirusu koji u svom genomu sadrži i gen za proizvodnju Spike proteina virusa SARS-CoV-2.

Ova vakcina je preporučena za sve dobne grupe iznad 18 godina, a kontraindikacije na ovu vakcinu su zaista rijetke. Nuspojave nakon ove vakcine su zabilježene i mogu se javiti umor, prolazna groznica, bol, otok i crvenilo na mjestu uboda, bol i zglobovima i mišićima te glavobolja. Međutim, korist od vakcinacije znatno nadmašuje neugodu i rizik nuspojava.

Covishield i AstraZeneca/Oxford vakcine imaju iste instrukcije za upotrebu, doziranja i sastav. Doza ove vakcine iznosi 0.5 ml i daje se intramuskularno, odnosno, u mišić, kao dosta drugih vakcina.

Aktivna komponenta je adenovirus čimpanzi, genetički izmijenjen tako da se ne može replicirati i sadrži gen za Spike protein. Lista pomoćnih tvari u Covishield vakcini je ista kao kod one proizvedene u Ujedinjenom Kraljevstvu – vakcina sadrži L-histidin i L-histidin hidrohlorid monohidraza za stabilizaciju pH vrijednosti, magnezijum hlorid heksahidrat, polisorbat 80, etanol, šećer saharozu (sukrozu), natrijum hlorid, EDTA i vodu za injekcije.

"Indijski Institut za serume je renomirana institucija osnovana 1966. i najveći je svjetski proizvođač vakcina. Indija, s obzirom na broj stanovnika i rast stanovništva sebi nije mogla priuštiti oslanjanje na zapadne proizvođače kako pedijatrijskih vakcina, tako i vakcina za odrasle, nego je ovoj zemlji jedan od strateških ciljeva bila upravo proizvodnja kvalitetnih vakcina kako bi mogli namiriti zdravstvene potrebe svojih građana i spriječiti izbijanje opasnih epidemija. Tako Institut za serume proizvodi vakcine protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, tuberkuloze, gripe, dječije paralize, morbila, rubeole, zaušnjaka, hepatitisa B, meningokoknu i pneumokoknu vakcinu, ali i serum protiv bjesnila te monoklonalna antitijela.

Osim sporazuma za proizvodnju Astrazeneca adenovirusne vakcine, Institut za serume Indije je postigao dogovor s Novavaxom oko proizvodnje njihove COVID-19 vakcine te sa Codagenixom oko prozvodnje COVID-19 vakcine u obliku nazalnog spreja", pisala je Kalinić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije