U SIPA-i zadržan i premijer FBiH Fadil Novalić

Radiosarajevo.ba
U SIPA-i zadržan i premijer FBiH Fadil Novalić
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Advokati Hodžića i Novalića napuštaju SIPA-u

Fadil Novalić, premijer federacije Bosne i Hercegovine, nakon više od osam sati saslušanja zadržan je u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Nešto ranije, oko 23 sata, za Radiosarajevo.ba je potvrđeno i da su u prostorijama SIPA-e zadržani i Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, suspendirani načelnik Federalne uprave civilne zaštite i direktor kompanije "FH Srebrena lisica", koji su također, uz premijera Novalića, bili na saslušanju. 

Svi oni su saslušani u sklopu istrage koja se vrši zbog nabavke 100 respiratora iz Kine koji su koštali 10,5 miliona KM.

Podsjetimo, Solak i Hodžić su danas od 18.30 sati saslušani zajedno sa Fadilom Novalićem, premijerom Federacije BiH.

Ispitivanje trojke je počelo u 18.30 sati, a pred novinarima se u 22.20 sati pojavio advokat Fahrudina Solaka, Kadrija Kolić. 

Danas (petak) tokom dana bit će odlučeno hoće li Novalić, Solak i Hodžić biti predati Tužilaštvu BiH, koje vodi istragu.

Nakon toga Tužilaštvo BiH ima 24 sata da odluči hoće li tražiti pritvor ili mjere zabrane od Suda BiH.

Rasplet ove afere pokazat će više stvari: postoji li pravna država, radi li pravosuđe svoj posao i kako se jedna ovakva nabavka mogla završiti bez odobrenja Vlade FBiH i bez da je iko od ministara bio upućen u samu nabavku.

Beskorisni respiratori, njih 100, su, da podsjetimo još jednom, nabavljeni novcem građana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije