Afera Respiratori: Novalić, Solak i Hodžić na saslušanju u SIPA-i

Radiosarajevo.ba
Afera Respiratori: Novalić, Solak i Hodžić na saslušanju u SIPA-i
Arhiv / Fahrudin Solak

Fikret Hodžić i Fahrudin Solak, u ovom trenutku se nalaze na saslušanju u prostorijama Tužilaštva BiH i Državne agencije za istrage i zaštite (SIPA), otkriva Radiosarajevo.ba. 

Riječ je o direktor kompanije “FH Srebrene maline” i načelniku Federalne uprave civilne zaštite, koji su povezani  s
a uvozom 100 respiratora vrijednih 10,5 miliona KM.

Prema našim izvorima na saslušanju je i premijer FBiH Fadil NovalićNovaliću je nedavno oduzet telefon. 

"Mi svakodnevno u ovom predmetu saslušavamo više osoba"; kazao je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH za Radiosarajevo.ba.  

SIPA i Tužilaštvo BiH već polako slaže kockice afere teške 10,5 miliona maraka, koja se odnosi na nabavku 100 respiratora iz Kine, ali bez ikakve specifikacije, preko kompanije „Srebrena malina“ TV voditelja Fikreta Hodžića.

Povodom ove sporne nabavke, u toku je istraga koju vodi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Fadil Novalić, premijer Vlade Federacije BiH, prošle sedmice je smijenio Hasana Ganibegovića, svog šefa Ureda te Zorana Blagojevića, svog savjetnika za odnose sa medijima.

Fikret Hodžić i afera

Photojoiner: Fikret Hodžić i afera "respiratori"

Podsjetimo, Hasan Ganibegović, šef Ureda premijera FBiH Fadila Novalića, saslušan je u Tužilaštvu BiH u okviru istrage o aferi “Respiratori’‘ i nabavci 100 respiratora iz Kine u BiH vrijednih 10,5 miliona KM. 

Respiratore je, inače, bez konkursa od kompanije “FH Srebrena malina”, vlasništvo TV voditelja Fikreta Hodžića, kupio FUCZ s Fahrudinom Solakom na čelu.

Ganibegović je saslušan početkom maja, a prema naredbi Suda, SIPA je od njega isti dan oduzela i mobitel. 

Inače, iz Vlade su oduzeti svi dokumenti vezani za ovu nabavku, snimke videonadzora.

Istraga još traje, a jučer je na Sarajevski aerodrom došlo 20 tzv. malina respiratora iz Kine.

Pogledajte:    

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije