Potvrđeno: Fahrudin Solak i Fikret Hodžić nakon saslušanja zadržani u SIPA-i

Radiosarajevo.ba
Potvrđeno: Fahrudin Solak i Fikret Hodžić nakon saslušanja zadržani u SIPA-i
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Fahrudin Solak

Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, suspendirani načelnik Federalne uprave civilne zaštite i direktor kompanije "FH Srebrena lisica", koji se u bh. javnosti spominju kao akteri iz afere "Respiratori", ostat će u prostorijama SIPA-e u naredna 24 sata. 

SIPA je okončala ispitivanje direktora Federalne uprave civilne zaštite i vlasnika kompanije "FH Srebrena malina", koje je trajalo skoro četiri sata.

Kako saznajemo, oni će biti zadržani 24 sata u ovoj agenciji.

Solak i Hodžić su danas od 18.30 sati saslušani, gdje su bili skoro četiri sata na saslušanju.

Ispitivanje trojke je počelo u 18.30 sati, a pred novinarima se u 22.20 sati pojavio advokat Fahrudina Solaka, Kadrija Kolić. 

Fotoreporter Radiosarajevo.ba Dženan Kriještorac, koji je bio sve vrijeme ispred prostorija SIPA-e, snimio je Kolića po izlasku iz ove zgrade.

Tužilaštvo BiH će sutra (petak) donijeti odluku o njihovom daljnjem statusu odnosno da li će im odrediti pritvor.

Fikret Hodžić - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Fikret Hodžić

Istragu afere „Respiratori“ preuzelo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, koje zajedno s pripadnicima SIPA-e i dalje radi na izuzimanju dokumentacije i ispitivanju osoba povezanih sa ovom spornom nabavkom.

Podsjetimo, Sud BiH je danas uvažio prvi zahtjev Fikreta Hodžića da mu se odobri plaćanje 452.473 KM za PDV-a, po osnovu duga za april, Upravi za indirektno oporezivanje.

Proteklih dana su pretresene i prostorije Zavoda za javno zdravstvo u Mostaru.

Rasplet ove afere pokazat će više stvari: postoji li pravna država, radi li pravosuđe svoj posao i kako se jedna ovakva nabavka mogla završiti bez odobrenja Vlade FBiH i bez da je iko od ministara bio upućen u samu nabavku.

Beskorisni respiratori, njih 100, su, da podsjetimo još jednom, nabavljeni novcem građana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije