Slučaj Dženan Memić: Ljubo i Bekrija Seferović i danas rekli 'mi nismo krivi'

S. H.
Slučaj Dženan Memić: Ljubo i Bekrija Seferović i danas rekli 'mi nismo krivi'
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Suđenje Ljubi i Bekriji Seferoviću

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je pred sudijom Igorom Todorovićem ponovo suđenje Ljubi i Bekriji Seferoviću koji se sumnjiče da su izazvali saobraćajnu nesreću u kojoj je od posljedica zadobijenih povreda preminuo Dženan Memić.

Slučaj Memić: Vrhovni sud FBiH ukinuo presudu Seferovićima, oglasio se i Muriz

Na glavnom pretresu ponovo je pročitana optužnica iz 2016. godine kojom se Ljubo Seferović tereti za teško krivično djelo protiv sigurnosti saobraćaja i neukazivanje pomoći povrijeđenom, dok se Bekriji Seferoviću na teret stavlja pomaganje pri prikrivanju ovog krivičnog djela. Obojica osumnjičenih danas su se opet izjasnili da nisu krivi.

Sud je prihvatio ranije sprovedene dokaze Tužilaštva i odbrane, te se prema odluci Vrhovnog suda neće sprovoditi novi. Također, navedeno je kako će se postupiti prema uputi Vrhovnog suda i po pitanju sprovođenja novog vještačenja u Centru za vještačenje Zenit u Banjoj Luci, što će biti dokaz Suda, nakon čega će biti održano ročište 30. jula.

Nakon što Sud dobije nalaze vještaka saobraćajne struke iz Banje Luke proslijedit će ih strankama u postupku.

Odbijen je prijedlog odbrane da se sprovede nova rekonstrukcija događaja po prethodnim postupcima nakon petominutne pauze, a sudija Todorović je naveo kako će odbrana obrazloženje dobiti u presudi.

Predmet je vraćen na ponovno suđenje nakon što je Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio odluku o poništavanju oslobađajuće presude Ljubi i Bekriji Seferoviću koju je donio Kantonalni sud Sarajevo. Prvostepena presuda je poništena nakon žalbe Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Slučaj Dženan Memić: Seferovići oslobođeni optužbe

Sudija Igor Todorović je 16. jula 2018. godine oslobodio Seferoviće. Porodica Memić i advokat Ifet Feraget oslanjaju se na veliki broj dokaza i tvrde kako saobraćajne nesreće nije bilo, te da je Dženan Memić ubijen.

Svi detalji o slučaju Memić: Zašto je Muriz u sudnici uzviknuo 'ovo je sramota!' 

Podsjećamo, 8. februara 2016, Dženan Memić (22) stradao je dok je s djevojkom Alisom šetao Velikom alejom na Ilidži. Memić je sedam dana kasnije preminuo 15. februara na KCUS-u, a od tada je trajalo suđenje u slučaju njegove tragične smrti.

Pogledajte film Jara: O dobroj duši, o ljubavi, o Dženanu Memiću

Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija bili su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je mladić stradao, te su bili optuženi za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja. Ipak, porodica Dženana Memića nije bila zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na, kako tvrde, brojne nepravilnosti u ovom slučaju. Vrhovni sud FBiH poništio je oslobađajuću presudu Seferovićima i naložio novo saobraćajno vještačenje. Porodica još uvijek traga za istinom o tome kako je njihov sin stradao, a u tome im pomažu i brojni građani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije