Slučaj Memić: Vrhovni sud FBiH ukinuo presudu Seferovićima, oglasio se i Muriz

Radiosarajevo.ba
Slučaj Memić: Vrhovni sud FBiH ukinuo presudu Seferovićima, oglasio se i Muriz
Foto: Radiosarajevo.ba / Suđenje Seferovićima

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine odlučio je da se poništi presuda Ljubi i Bekriji Seferoviću koju je donio Kantonalni sud Sarajevo, a koja je bila oslobađajuća.

Predmet je vraćen na ponovno suđenje, a Vrhovni sud FBiH donio je ovu odluku nakon žalbe Kantonalnog tužilaštva Sarajevo. Postupak je vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

"Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je rješenje u krivičnom predmetu protiv optuženog Ljube Seferovića i optuženog Bekrije Seferovića kojim je djelimično uvažena žalba tužilaca Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, ukinuta presuda Kantonalnog suda u Sarajevu od 16.07.2018. godine i predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Prvostepena presuda Kantonalnog suda u Sarajevu je ukinuta zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka.

Vrhovni sud FBiH je naložio prvostepenom sudu da u ponovnom suđenju naredi obavljanje novog saobraćajnog vještačenja nad izvedenom dokazima, a koje vještačenje će biti povjereno timu vještaka iz te oblasti ili fakultetu za saobraćaj, te izvede i druge dokaze za koje nađe da je potrebno, pa će nakon tako provedenog postupka i na osnovu tako izvedenih dokaza donijeti na zakonu zasnovanu presudu", saopćeno je iz Vrhovnog suda Federacije BiH.

Nakon svega oglasio se i Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića.

"Niko nas još zvanično nije obavijestio. Ni Karkina, ni nas", kratko nam je rekao Memić.

"Ne mogu ništa reći dok nam zvanični dopis ne pošalju, a potom ću sazvati press konferenciju na kojoj ću sve reći", rekao je Memić.

Podsjetimo, Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv Seferovića za saobraćajnu nesreću sa smrtnim ishodom u kojoj je prema navodima Tužilaštva poginuo Dženan Memić. Kantonalni sud utvrdio je u presudi da nema dokaza koji ukazuju da je došlo do saobraćajne nesreće u noći osmog februara 2016. godine u Velikoj aleji kada je pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima Dženan Memić zadobio povrede opasne po život. Preminuo je sedam dana kasnije na KCUS-u.

Porodica Memić je od početka suđenja Seferovićima tvrdila kako je u pitanju montiran proces i kako se štite prave ubice Dženana Memića. Slučaj ubistva Dženana Memića došao je i do Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a otac ubijenog mladića - Muriz Memić u više navrata je dao iskaz u Tužilaštvu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije