Slučaj Dženan Memić: Seferovići oslobođeni optužbe

N. K.
Slučaj Dženan Memić: Seferovići oslobođeni optužbe
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Detalj sa današnjeg ročišta
Predsjedavajući Sudskog vijeća Kantonalnog suda u Sarajevu Igor Todorović danas je izrekao nepravomoćnu, oslobođajuću presudu za Ljubu i Bekriju Seferovića u slučaju Dženan Memić.

Podsjećamo,  u četvrtak 12. jula Tužilaštvo KS, advokat oštećenog odnosno porodice Memić Ifet Feraget, otac ubijenog mladića Muriz Memić i advokat odbrane Rusmir Karkin iznijeli su završne riječi.

Tada je Tužilaštvo KS tražilo osuđujuću presudu dok su Feraget, Memić i Karkin zatražili oslobađajuću presudu.

Ono što je obilježilo ovaj slučaj i suđenje dugo više od dvije godine jeste što su Tužilaštvo KS i oštećeni (porodica Memić) bili na suprotnim stranama. 

Dženanov otac od početka je tvrdio da je njegov sin ubijen, te da je saobraćajna nesreća samo farsa koja je imala cilj nekoga zaštititi.

Od 8. februara 2016. godine porodica Memić traga za istinom o Dženanovoj smrti. 

Također, porodica Memić najavila je podnošenje krivičnih prijava protiv svih tužilaca koji su radili na ovom slučaju, a bilo ih je devet uključujući glavnu tužiteljicu Dalidu Burzić. Dvoje tužilaca u toku trajanja postupka napustilo je Tužilaštvo KS. 

Podsjećamo, prije dvije godine, 8. februara 2016, Dženan Memić stradao je dok je s djevojkom Alisom šetao Velikom alejom na Ilidži. Memić je sedam dana kasnije preminuo 15. februara na KCUS-u, a od tada je trajalo suđenje u slučaju njegove tragične smrti.

Ljubo Seferović i njegovom otac Bekrija bili su optuženi za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja, te za krivična djela neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja u slučaju Dženan Memić.

Ipak, porodica Dženana Memića od početka istrage pa do suđenja u ovom slučaju nije zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na, kako tvrde, brojne nepravilnosti u ovom slučaju. Porodica još uvijek traga za istinom o tome kako je njihov sin stradao, a u tome im pomažu i brojni građani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije