SDA: Forto i Konaković trebaju podnijeti ostavke zbog slučajeva Zornić i Bogunić

Radiosarajevo.ba
SDA: Forto i Konaković trebaju podnijeti ostavke zbog slučajeva Zornić i Bogunić
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / SDA: Forto i Konaković trebaju podnijeti ostavke

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) pozvao je premijera Kantona Sarajevo Edina Fortu i predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića da podnesu ostavke zbog slučajeva ''Zornić'' i ''Bogunić''.

Marić: Prije 4 mjeseca sam upozorio SDP za Zornića, ali me nisu slušali

Slučaj Zornić i danas izaziva pažnju javnosti. Vlada Kantona Sarajevo je jučer donijela jednoglasnu odluku o davanju naloga Nadzornom odboru Kantonalnog javnog preduzeća Toplane za smjenu aktuelnog direktora Envera Zornića, zbog njegove ratne prošlosti.

"Činjenica da je voljom Fortine vlade za direktora javnog preduzeća imenovano lice koje je osuđeno za najteže zločine tokom rata nanijela je ogromnu štetu ne samo ugledu institucija KS već i ugledu grada Sarajeva, a porodicama žrtava bol. Za to punu odgovornost moraju snositi najodgovorniji ljudi ove vladajuće garniture, a ne da se stvar zataškava kroz fiktivne smjene u nekim nevažnim partijskim komisijama", navodi se u saopćenju KO SDA. 

Vlada Kantona Sarajevo: Nadzorni odbor Toplana treba smijeniti Zornića

Iz Vlade Kantona Sarajevo su danas poručili da je Nadzorni odbor preduzeća 'Toplane' nadležan za smjenu direktora ovog preduzeća Envera Zornića. Pozvali su Nadzorni odbor da smijeni Zornića kojeg je na ovu funkciju predložila Socijaldemokratske partije. Premijer i ministri u kantonalnoj Vladi su ponovo komentarisali slučaj Zornića koji je osuđen za ratne zločine.

Kako tvrde, drugi razlog zbog kojeg su, kako navode iz SDA, Konaković i Forto izgubili sav kredibilitet je svjedočenje njihove ministrice obrazovanja Zinete Bogunić, u kojem je naveden čitav niz protuzakonitih i koruptivnih aktivnosti dvojca Forto-Konaković.

Dijelovi tog svjedočenja sadržavaju i elemente krivičnog djela, poput pokušaja pronevjere 500.000 KM javnog novca i narušavanja ustavnog poretka i zakona KS.

Država za ratnog zločinca

Kada je Skupština općine Bosanski Šamac 2017. godine za direktora Doma zdravlja u tom gradu imenovala Blagoja Simića, kojeg je Haški tribunal osudio zbog ratnih zločina protiv nesrpskog stanovništva na području te općine, žestoko se protestiralo u bosanskohercegovačkoj javnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije