Advokat Fahrudina Solaka napustio SIPA-u: Kadrija Kolić četiri sata bio uz klijenta

Radiosarajevo.ba
Advokat Fahrudina Solaka napustio SIPA-u: Kadrija Kolić četiri sata bio uz klijenta
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Advokat Kadrija Kolić napušta SIPA-u

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, Fikret Hodžić, direktor kompanije “FH Srebrene maline” i Fahrudin Solak, načelnik Federalne uprave civilne zaštite, napustili su prostorije Državne agencije za istrage i zaštite (SIPA) gdje su bili skoro četiri sata na saslušanju.

Ispitivanje trojke je počelo u 18.30 sati, a pred nobvinarima se u 22.20 pojavio advokat Fahrudina Solaka, Kadrija Kolić. 

Fotoreporter Radiosarajevo.ba Dženan Kriještorac, koji je bio sve vrijeme ispred prostorija SIPA-e, snimio je Kolića po izlasku iz ove zgrade.

Vjeruje se da će uskoro i prostorije SIPA-e napustiti Novalić, Solak i Hodžić.

Istragu afere „Respiratori“ preuzelo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, koje zajedno s pripadnicima SIPA-e i dalje radi na izuzimanju dokumentacije i ispitivanju osoba povezanih sa ovom spornom nabavkom.

"Mi svakodnevno u ovom predmetu saslušavamo više osoba"; kazao je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH za Radiosarajevo.ba.  

Podsjetimo, Sud BiH je danas uvažio prvi zahtjev Fikreta Hodžića da mu se odobri plaćanje 452.473 KM za PDV-a, po osnovu duga za april, Upravi za indirektno oporezivanje.

Proteklih dana su pretresene i prostorije Zavoda za javno zdravstvo u Mostaru.

Rasplet ove afere pokazat će više stvari: postoji li pravna država, radi li pravosuđe svoj posao i kako se jedna ovakva nabavka mogla završiti bez odobrenja Vlade FBiH i bez da je iko od ministara bio upućen u samu nabavku.

Beskorisni respiratori, njih 100, su, da podsjetimo još jednom, nabavljeni novcem građana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije