Obavještajna afera: "Ako je tačno, BiH treba protjerati hrvatskog diplomatu"

Radiosarajevo.ba
Obavještajna afera: "Ako je tačno, BiH treba protjerati hrvatskog diplomatu"

Jesam Vam rekao da su svi kod vas, kazao je za Radiosarajevo.ba hrvatski advokat Anto Nobilo komentirajući aferu da su hrvatski obavještajci pokušavali vrbovati selefije da prenose oružje u bosanske mesdžide kako bi pokušali diskreditirati državu BiH, a što nam je danas potvrdio i državni ministar sigurnosti Dragan Mektić. Također, Tužilaštvo BiH otvorilo predmet.

Piše: Faruk Vele

Nobilo je tako podsjetio na intervju dat našem portalu prošle sedmice kada je upravo upozorio da je BiH premrežena obavještajnim službama koje nerijetko rade i protiv interesa naše zemlje.

Inače, ovaj poznati advokat je autor knjige "Obrana hrvatskog kontraobavještajca Josipa Perkovića na njemačkom sudu" koja je 7. marta promovirana i u Sarajevu. Ona se bavi upravo i radom obavještajnih službi u regionu.

Ministar Mektić: Hrvatski obavještajci pokušali diskreditirati BiH!

"Da li je to točno, ja ne znam. Ali ako su te činjenice točne, naravno da je potrebno napraviti jednu kaznenu istragu da bi se vidjelo što se zaista točno desilo. Ako se tu radilo o oružjima i podmetanju dokaza da bi se Bosna mogla optužiti kako tamo djeluju ekstremisti, ISIL-ovci, mudžahedini itd., onda je to svakako neprimjereno ponašanje.

Ja mislim da bi se trebalo otkazati gostoprimstvo takvom diplomati, pokrenuti kazneni postupak, istragu, da se vidi je li počinjeno kazneno djelo ili ne. Takvo ponašanje je nedopušteno. Opet se ograđujem, ako je istinita informacija koja je objavljena", rekao je Nobilo za naš portal.

Nadalje, Nobilo je komentirao činjenicu da rad obavještajnih službi u regionu često ne ide u korist dobrih odnosa među državama bivše Jugoslavije. Vidjelo se to na primjerima djelovanja Srbije u Makedoniji, Crnoj Gori i BiH, a sada i Hrvatske prema BiH.

"Ja shvaćam da svaka država ima interesa da ima što više informacija iz susjedne države. Po meni je to legitimno. Hrvatska ima poseban interesa jer dijelovi hrvatskog naroda žive u BiH i što više informacija iz Bosne su dobri za razumijevanje procesa u toj zemlji, pa se na temelju svega toga i politika RH može kvalitetnije postaviti. To je jedno. Druga stvar je ilegalno djelovanje koje neopravdano nastoji stvoriti situaciju u susjednoj državi. To je apsolutno nedopustivo. To treba osuditi, onemogućiti, zatražiti objašnjenje od strane RH da li je to bilo djelovanje van instrukcija, individualna improvizacija, ili je to hrvatska politika.

Priča o hrvatskom vrbovanju bh. selefija: Uloge imali i konzul i Mato Đaković

U svakom slučaju, umjetno stvaranje ozračja nesigurnosti zasigurno ne koristi ni Hrvatskoj niti BiH. Hrvatska je na redu da objasni da li oni kao država stoji iza toga kao Ministarstvo vanjskih poslova, ili neka sigurnosna agencija, ili je to soliranje nekih hrvatskih predstavnika", zaključio je Nobilo.

Podsjećamo, portal Žurnal detaljno je objavio priču kako su hrvatski obavještajci, u saradnji s diplomatama u BiH i pojedinim novinarima, vrbovali pripadnike selefijskog pokreta u BiH te od njih tražili da oružje postavljaju u bh. mesdžide. Priča ide kako bi hrvatski obavještajci potom o tome obavijestili snage u BiH te "podvalili" priču koja bi podržala tvrdnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja kaže da smo mi leglo terorista.

Više o temi čitajte na sljećem LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije