Priča o hrvatskom vrbovanju bh. selefija: Uloge imali i konzul i Mato Đaković

Radiosarajevo.ba
Priča o hrvatskom vrbovanju bh. selefija: Uloge imali i konzul i Mato Đaković
Foto: Žurnal.info / Mato Đaković u vozilu s diplomatskim tablama

Obavještajci i diplomate Repulike Hrvatske pokušali su najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojkog kantona.

Priča je ovo koja je odjeknula regijom.

Razotkrio ju je magazin Žurnal.info, donoseći detalje neugodne i ozbiljne afere koja će rasklimati dobro poljuljane odnose između dvije zemlje. 

Priču, na prvu skoro pa nevjerovatnu, potvrdio je za portal Radiosarajevo i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić:

Ministar Mektić: Hrvatski obavještajci pokušali diskreditirati BiH!

Kako se navodi, cilj akcije hrvatskih špijuna bio je da se potvrde optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je ranije rekla da je naša domovina „leglo terorizma“.

Sve ove aktivnosti, prema informacijama Žurnala, provođene su uz pomoć zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića, a akcijom na teritoriji BiH koordinirao je hrvatski konzul u Tuzli – Ivan Bandić, navodno dugogodišnji službenik hrvatske obavještajne službe.

Posebno je šokiralo da je veza sa institucijama RS-a bio novinar RTRS-a Mato Đaković kojem je navodno dato na raspolaganje i službeno auto Vlade Republike Hrvatske sa diplomatskim tablicama!

Priča otprilike ide ovako - Č. H. je pripadnik selefijskog pokreta u BiH, ali je sa članovima obitelji godinama radio na teritoriji Evropske unije. Prošle godine, špijuni iz Hrvatske više puta su ga ispitivali nakon prelaska granice. Kulminiralo je time da su od njega zatražili da, po povratku u BiH, na području Doboja preuzme paket sa naoružanjem, te da ga odnese u mesdžid Stranjani kod Zenice. Selefijama su zaprijetili oduzimanjem radnim dozvola.

Nakon što bi prebacio oružje, trebao je poslati poruku izvjesnom Davoru iz Zagreba, koji bi dao "info" policijskim agencijama u BiH, a koje bi pronašle oružje i eksploziv kod selefija. 

Mektić je u više navrata u proteklim godinama demantirao informacije da je BiH leglo terorizma. No, njegov zamjenik Mijo Krešić više puta je ponovio da su BiH postoje teroristički kampovi, da su vehabijske zajednice u BiH mnogobrojne i umrežene "s tisućama članova“.

Žurnal je kontaktirao Krešića koji je prvo obećao odgovor, a onda se prestao javljati. 

Što se tiče konzula Bandića, Žurnal je objavio informacije bh. sigurnosnih agencija da je konzul prošle godine odlazio u selo Dubnica nadomak Kalesije, gdje živi selefijska zajednica. Navodno je i on tamo, s istom namjerom, pokušao vrbovati selefije. Sve bi se obavilo u saradnji sa MUP-om RS-a, a koordinator tih aktivnosti trebao je biti novinar i Dodikov prijatelj Mato Đaković.

Bandić je tada Đakoviću dao na raspolaganje i službeni BMW, a sljedeća fotografija potvrđuje da je novinar RTRS-a vozio automobil sa diplomatskim tablicama koje pripadaju Ambasadi Republike Hrvatske u BiH, odnosno Konzulatu u Tuzli:

Novinar Žurnala poslao je upit konzulu Bandiću sa sljedećim pitanjima:
- Zbog čega ste tokom 2018. godine posjetili naselje Dubnica kod Kalesije?
- Po kojem osnovu treća lica, koja nemaju diplomatski status, voze automobil registriran na Konzulatu Republike Hrvatske?
- Da li imate ikakvu saradnju sa Matom Đakovićem?
- Da li ste imali kontakte sa pripadnicima selefijskog pokreta u BiH ili sa osobama bliskim tom pokretu?

Konzul je odgovorio ovako:

„Unatoč najboljoj volji, a cijeneći Vašu novinarsku etiku, kodeks, profesionalnost, interes i najbolje namjere, nisam Vam, nažalost, u mogućnosti odgovoriti na Vaš upit, s obrzirom da predmet istih nije iz djelokruga rada Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Tuzli. S osobitim poštovanjem, Ivan Bandić.“

Prema zvaničnoj biografiji, konzul Bandić je od 1988. bio zaposlenik Službe državne bezbjednosti, da bi, nakon raspada Jugoslavije, nastavio sa obavještajnim poslovima u Zagrebu. Godinama je bio konzul u Mađarskoj, a obavljao je i diplomatske poslove u Holandiji, gdje je imao problema sa tamošnjim vlastima, pa je morao napustiti tu poziciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije