Naoružava se sarajevska policija: Kupuju milionski vrijedno oružje

Radiosarajevo.ba
Naoružava se sarajevska policija: Kupuju milionski vrijedno oružje
FOTO: Radiosarajevo.ba / MUPKS

Trka u naoružanju sigurnosnih agencija u Bosni Hercegovini se zakuhtava. Nakon što je Ministarstvo za unutrašnje poslova RS-a naručilo 2.500 automatskih pušaka, i MUP Kantona Sarajevo raspisao je tender za nabavku "odbrambenog naoružanja" u vrijednosti od oko 1.150.000 KM.

Nabavka vatrenog oružja podijeljena je u dva lota – prvi vrijedan 1.098.630 KM, a drugi 51.480 KM.

Šta donosi novi Zakon o oružju KS-a: Koje su prednosti, a koji nedostaci

U ovoj prvoj fazi nabavke nije precizirana vrsta naoružanja, ali ni količina, ali prema nezvaničnim informacijama, MUP KS-a nabavlja pištolje. Ponuđači mogu da se jave do polovine maja, ali uz dokaz da su uspješno realizovali ugovor ili zbir ugovora tokom pretprošle i prošle godine u visini procijenjene vrijednosti javne nabavke.

Izetbegović: Pravit ćemo haubice, puške i dronove, a nećemo kupovati avione

"Ukupna količina kao i detaljni opisi predmeta nabavke će biti dostupni u drugoj fazi postupka", stoji u tenderu.

U MUP-u Kantona Sarajevo danas nisu odgovorili na pitanja kakvom opremom raspolažu pripadnici i koliko i kakvog naoružanja nedostaje. Kratko je poručeno da odgovor pripremaju.

Ni komesar MUP-a Kantona Sarajevo Mevludin Halilović nije bio raspoložen da "govori napamet", ali je ranije objasnio da je riječ o "redovnoj nabavci, odnosno obnavljanju opreme".

"Riječ je o policijskom, odbrambenom oružju“, kazao je nedavno.

"Ministarstvo za unutrašnje poslove RS-a će, preko Republičke direkcije za promet naoružanja i vojne opreme, uvesti automatske puške MO5EI, količina 1500 komada, te automate M92, količina od 1000 komada", napisao je u jesen prošle godine ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, piše Capital.ba.

Time je, kako je u februaru pisao portal Žurnal.info, počelo naoružavanje pripadnika MUP-a RS. U aprilu prošle godine Lukač je najavio da će za potrebe naoružavanja pripadnika MUP-a biti izdvojeno ukupno osam miliona maraka.

Oružje je nabavljeno iz fabrike Zastava, jer je "naoružanje koje imaju zastarjelo".

Odluku o nabavci naoružanja za MUP RS-a donijela je Vlada RS na sjednici 20. septembra prošle godine. Tada je donesen zaključak o potrebi naoružanja i municije za policiju u RS-u te odobreno da se kupi naoružanje u vrijednosti 967.284 dolara.

U izjavi MUP RS-a navedeno je da će oružje koristiti u vlastite operativne svrhe te da će biti krajnji korisnik opreme, odnosno da oružje neće koristiti za aktivnosti vezane za hemijsko, biološko ili nuklearno oružje. Također, MUP RS-a se obavezao da neće izvoziti kupljeno oružje ili ga na neki drugi način preprodavati bez saglasnosti nadležnih institucija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije