Šta donosi novi Zakon o oružju KS-a: Koje su prednosti, a koji nedostaci

N. K.
Šta donosi novi Zakon o oružju KS-a: Koje su prednosti, a koji nedostaci
EPA / Ilustracija (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)
Na području KS-a u utorak je počela primjena novog Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije, koji je usklađen sa međunarodnim standardima, a posebno u pogledu četiri ključna pitanja i to definicije, kategorizacije oružja, izgleda.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba, Berko Zečević profesor na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i vojni ekspert ističe da ovaj Zakon donosi mnoge pozitivne promjene za građane KS-a.

"Zakon o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije u KS-u, koji je stupio na snagu početkom mjeseca aprila usaglašen je sa propisima Europske unije i zasigurno pretstavlja trend koji će u nekom momentu omogućiti da dođe do unifikacije zakonskih propisa na cijeloj teritoriji BiH", smatra Zečević.

berko_zecevic.jpg - undefined

Berko Zečević

Po njegovom mišljenju, veoma bitna stvar je ta, što je u ovom Zakonu prihvaćena potpuna nomenklatura koja se odnosi se na kategorizaciju oružja i to na kategorije A, B, C i D. 

"I dalje u Zakonu stoji da zahtjev za dozvolu nošenja oružja koje spada u kategoriju B, odnosno vatreno oružje, mogu jedino da podnesu osobe koje su starije od 21 godine, dok za oružje koje spada u kategoriju C (npr. gasni pištolji) za njih je granica spuštena na 18 godina. Moram istači, da iako su mnogobrojni mediji prenijeli da će od stupanja na snagu ovoga Zakona i osobe koje su navršile 18 godina moći podnijeti zahtjev za dozvolu, ipak to nije tačno ako gledamo sa stanovništva klasičnog vatrenog oružja", objašnjava za Radiosarajevo.ba Berko Zečević.

Također, on smatra da je poziv svim osobama koje imaju oružje koje spada u kategoriju B, a nemaju isprave o oružju i isto nisu prema ranije važećim propisima registrovali, da predaju svoj zahtjev za dobijanje dozvole nastojanje institucija da na taj način stvore bazu podataka koju će koristiti ako dođe do nekog oblika incidenta kako bi se lakše preduzeli koraci u identifikaciji počinitelja.

Počela primjena novog Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije.

Novim Zakonom izvršeno je i pooštravanje kaznene politike i sistematičnije su određene prekršajne sankcije, zavisno od prirode i težine prekršaja kao i drugih značajnih okolnosti za određivanje prekršajne sankcije.

Edin Vranj, nekadašnji načelnik Sektora kriminalističke policije u FUP-u, te sadašnji direktor agencije PRO VERITAS (Za istinu) je za Radiosarajevo.ba kazao da se u BiH nerijetko zakoni donose sa nedovoljnim uvažavanjem mišljenja s terena, odnosno bez mišljenja onih koji su direktno uključeni u primjenu zakonskih rješenja.

Edin Vranj - undefined

Foto: Cin.ba / Edin Vranj

"Nažalost, ako analiziramo informacije sa sarajevskih ulica može zaključiti da su u dosadašnjim incidentima gdje je upotrebljavano ilegalno oružje bili izvršioci oni koji za isto nisu ni imali dozvolu", objašnjava Vranj.

Nekadašnji načelnik Sektora kriminalističke policije u FUP-u, mišljenja je da se kroz ovaj novi Zakon o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije u KS-u trebalo prije svega urediti dio koji se odnosi na ilegalno oružje, odnosno na zakonske mjere koje će se poduzimati prema osobama koje nemaju dozvulu za oružje a isto posjeduju.

"Praksa nam govori da oni koji su legalni nosioci oružja se uglavnom odgovorno ponašaju sa svojim oružjem, a tamo gdje se uspostavi da nije bilo zakonsko i odgovorno držanje i korištenje legalnog oružja treba oduzimati", ističe Edin Vranj.

Kako su naši sagovornici istakli, novi Zakon će u budućnosti pokazati da li je donio pozitivne promjene, kao i to da li je uticao na smanjenje incidenata koji su uključivali upotrebu vatrenog oružja, te se složili da poziv za amnestiranje nelagalnog oružja koje će se sprovoditi do 31. decembra ove godine moraju iskoristiti svi oni koji nemaju isprave o oružju i isto nisu prema ranije važećim propisima registrovali.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije