Izetbegović: Pravit ćemo haubice, puške i dronove, a nećemo kupovati avione

Fena
Izetbegović: Pravit ćemo haubice, puške i dronove, a nećemo kupovati avione
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / 13. godišnjica 2. pješadijskog puka OSBiH
"Mi sigurno nećemo trošiti novce na kupovinu raketnih sistema, aviona i trošiti stotine miliona dolara i eura, ali ćemo zaokružiti našu namjensku proizvodnju", istaknuo je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

"Radit ćemo pokretnu haubicu, pušku smo već napravili, radit ćemo dronove, zaokružit ćemo proizvodnju svake vrste municije. Radit ćemo to za tržište, ali i za ne daj Bože", kazao je Izetbegović, odgovarajući na upit novinara je li izjava premijera Federacije BiH Fadila Novalića o zaokruživanju proizvodnje oružja u Federaciji bila nesmotrena.

Rekao je da "izjava nije nesmotrena, nego ohrabrujuća".

"Zašto BiH ne bi imala potpuno zaokruženu namjensku industriju, i proizvodnju baruta i kapisli", kazao je Izetbegović novinarima nakon obilježavanja 13. godišnjice 2. Pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH i 26. godišnjice Armije RBiH na šehidskom mezarju Kovači.

Mišljenja je da se niko neće ponovo usuditi u BiH početi konflikt te da je to preopasna stvar i vir koji bi progutao onog koji bi to pokrenuo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije