Muriz Memić nakon suđenja: Ne daju da mi se smiri dijete

S. H.
Muriz Memić nakon suđenja: Ne daju da mi se smiri dijete
Foto: Radiosarajevo.ba / Muriz Memić

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je pred sudijom Igorom Todorovićem ponovo suđenje Ljubi i Bekriji Seferoviću koji se sumnjiče da su izazvali saobraćajnu nesreću u kojoj je od posljedica zadobijenih povreda preminuo Dženan Memić.

Slučaj Dženan Memić: Ljubo i Bekrija Seferović i danas rekli 'mi nismo krivi'

Slučaj Memić: Vrhovni sud FBiH ukinuo presudu Seferovićima, oglasio se i Muriz

Na samom početku i danas su se izjasnili da nisu krivi.

Sud je prihvatio ranije sprovedene dokaze Tužilaštva i odbrane. Također, navedeno je kako će se postupiti prema uputi Vrhovnog suda - da se sprovede novo vještačenje u Zenitu u Banjoj Luci, nakon čega će biti održano ročište 30. jula.

Odbijen je prijedlog odbrane da se sprovede nova rekonstrukcija događaja.

"Ovo je sramota, grehota i haram, šta je Vrhovni sud uradio. Ta trojica vrhovnih 'konja' - Emir Neradin, Slavko Marić i Dragan Ćorlija ovo su napravili mom Dženanu. Ne daju da mi se smiri dijete. Nisu ovo smjeli nikako uraditi ako ništa iz ljudskih razloga, ali imali su naredbu potkovanog Milana Tegeltije da unište bh. pravosuđe. On sad može otići, pravosuđe je uništeno", rekao je Dženanov otac Muriz Memić okupljenim medijima navodeći kako već tri i po godine govori da je Dalida Burzić kriminalac, da je optužnica lažna.

"Stojim iza toga i dalje. Dženan nije imao povreda koje je Tužilaštvo navelo niti su na kombiju bila takvo oštećenja. Dženan je imao jednu povredu, to je pokazala obdukcija i oni to ne mogu nikad promijeniti. Ali ovo je sramota Vrhovnog suda, Ustavnog suda i Federalnog tužilaštva", rekao je Memić poručujući kako budući glavni tužioci znaju da je optužnica lažna.

Memić je dodao kako je Ustavni sud slamka spasa za oštećene i kako još uvijek vjeruje Gordani Tadić, ali je poručio kako je "minuta do dvanaest" .

Također, Memić je rekao i kako je pitao Gordanu Tadić hoće li moći izdržati političke pritiske, a ona mu je poručila da hoće.

Hahn o slučajevima Memić i Dragičević: Neprihvatljivo za državu koja želi u EU

Na pitanje da li je upoznat da je Johannes Hahn, europski komesar za proširenje i susjednu politiku, komentirao neriješen slučaj smrti Dženana Memića, Muriz Memić je prokomentirao kako misli da se ovo pitanje ne može riješiti bez uplitanja EU.

Advokat osumnjičenih Ljube i Bekrije Seferovića Rusmir Karkin komentirao je odbijanje prijedloga da se sprovede nova rekonstrukcija događaja.

"Ovo je prijedlog koji je odbrana isticala u prethodnom postupku. Smatram da dvije prethodne rekonstukcije događaja su urađene nakaradno, nezakonito i vi ste svjedoci da smo za to prigovarali u prethodnom postupku. Mislim da bi nova rekonstrukcija u cjelosti pomogla rješevanju ovoga postupka uz učešće svih aktera ovog događaja. Odbrana smatra da je to jedna od krunskih dokaza koja bi sigurno bacila novo svjetlo na cijeli ovaj događaj", prokomentirao je Karkin.

Advokat porodice Memić Ifet Feraget rekao je Tužilaštvo ima samo jedan dokaz, priznanje tada osumnjičenog Ljube Seferovića.

"Ono mora biti potvrđeno materijalnim dokazama ili barem indicijama koje čine vjerovatnim cijeli događaj. Ne postoji niti jedan dokaz koji potvrđuje da se desila saobraćajna nesreća. Tužilaštvo nije dokazalo da se dogodila saobraćajna nesreća. Nisu potvrdili da je Ljubin kombi udario Dženana, nego su utvrdili da je to kombi koji bi mogao pripadati tipu kombiju kojeg je vozio Ljubo Seferović. Dakle, nisu dokazali čak niti tip. Ne postoji dokaz da je to bio komad zelene boje. Komad laka koji je navodno pronađen na mjestu događaja je ukraden iz Federalnog MUP-a. Ne postoji niti jedan dokaz da je Ljubo bio pod dejstvom alkohola zato što Ljube nije bilo na mjestu događaja i nije alkotestiran.

Muriz Memić pokazao "svoje dokaze": Zašto ovaj kombi nije mogao ubiti Dženana

Muriz Memić otkrio kako izgleda kombi koji je navodno udario Dženana

Dokazi Dženana Memića na obje ruke potvrđuju da se Dženan branio, a Alisa je posmatrala napadače koji su ga ubili", rekao je Feraget navodeći kako su građani na protestima održanim u subotu imali priliku vidjeti kako izgleda kombi koji je imao takva oštećenja koja su mogla nastati da je kombi udario zid, a ne da ga je udarilo ljudsko tijelo.

Feraget je poput Memića poručio da idu do kraja po pitanju slučajeva Memić i Dragičević koji su postali paradigma stanja u bh. pravosuđu.

Na upit novinara da li se vještačenje može provesti do 30. jula kada je zakazano novo ročište, Feraget je rekao da je moguće, ali da nije jasno kako će sprovesti dokaze kada ih nema.

"Ako vještak nema dokaze o tragovima kočenja, a nema, mjesto kontakta a nema ga, povrede koje ne odgovaraju saobraćajnoj nesreći, pitam se šta mogu vještačiti", rekao je Feraget navodeći kako vještaci mogu jedino reći da nemaju dokaza na osnovu kojih mogu uraditi vještačenje, te kako bi to bilo profesionalno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije