Bevanda i Chakrabarti potpisali ugovor vrijedan 210 miliona eura

E. H.
Bevanda i Chakrabarti potpisali ugovor vrijedan 210 miliona eura
Foto: Radiosarajevo.ba / S potpisivanja ugovora ministra finansija BiH Vjekoslava Bevande i predsjednika EBRD-a Suma Chakrabartija

Ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda i predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti potpisali su danas sporazum o finansiranju izgradnje još jedne dionice Koridora Vc.

Zvizdić, Chakrabarti i Mlinić: Zašto investitori trebaju ulagati u BiH

Nakon potpisivanja ministar Bevanda je kazao da je sretan što se ova konferencija završava ovim činom.

"Posebna je čast zaključiti konferenciju ugovorom vrijednim 210 miliona eura. Ovaj zajam omogućit će izgradnju novih 14 kilometara autoputa. Dionica počinje na mostu preko rijeke Bosne južno od petlje Rudanka u RS na sjeveru, a nastavlja se prema jugu i zaobilazi Doboj. Sredstva su izuzetno povoljna, a rok otplate je 15 godina", pojasnio je Bevanda.

Predsjednik EBRD-a: Sarajevo je sjajan domaćin, provedene teške reforme

Predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti ovom prilikom istakao je da su se svi akteri ovog ugovora potrudili u posljednjih 36 sati da omoguće da se ovo potpisivanje dogodi.

"Ovo je samo još jedan dokaz odličnog odnosa BiH i EBRD-a. Presretan sam što sam bio u mogućnosti da potpišem ovaj ugovor, to pokazuje našu opredijeljenost ulaganjima u putnu infrastrukturu u BiH. Ukupan iznos investicija u Koridor Vc je sad viši od 800 miliona eura. Ovo potpisivanje danas predstvalja ključni korak naprijed i predjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić dana je to istekao tokom investicijskog panela. Povezivanje BiH u regionu i šire je opredjeljenje ove države. To je prioritet za BiH ali i EBRD. I mislim da smo uradili fantastičan posao. Ovaj ugovor je temelj za investicije EBRD-a u BiH ove godine. Ovim ćemo dostići rekordan iznos od 400 miliona eura, to pokazuje i put ostalim investitorima put da i oni ovdje investiraju. Dragi prijetelju Mirko, Vjekoslave i Denise predani smo daljnjem radu sa vama dok vaša zemkja gradi bolju ekonomiju za sve građane BiH", istakao je Chakrabarti

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije