Predsjednik EBRD-a: Sarajevo je sjajan domaćin, provedene teške reforme

B. Redžić
Predsjednik EBRD-a: Sarajevo je sjajan domaćin, provedene teške reforme
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Suma Chakrabarti

Predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Chakrabarti je poručio da je Sarajevo bilo sjajan domaćin godišnjeg sastanka guvernera ove finansijske institucije i biznis foruma.

"Ove događaje nije lako organizovati. Potrebno je mnogo napora za to. Imali smo veoma dobru raspravu s vlastima ove i susjednih zemalja danas. Imali smo rekordan broj investitora na ovoj konferenciji. Predstavljen je veliki broj projekata", ocijenio je.

Osvrnuo se na važnost Balkana i podsjetio na važnost investicija u Bosni i Hercegovini, ali i drugim zemljama.

"Veoma je važno da se osiguraju kvalitetne investicije. Drago mi je da su investitori u protekloj godini u ovom dijelu svijeta investirali 1,1 milijardu dolara. Ovaj dio Evrope je vrlo važan višestruko. Obiluje prirodnim bogatstvima, ali je i na neki način most između Starog kontineta i istoka. Rezoluciju koju su potpisali lideri regionalnih zemalja predstavlja strategiju šta i kako činiti do 2021. godine", objasnio je Chakrabarti.

EBRD-Sarajevo - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: EBRD-Sarajevo

Prema njegovim riječima, važno je za male ekonomije poput bosanskohercegovačke da se regionalno integriraju kroz različiti projekte, prije svega one u oblasti energetike i infrastrukture dodavši:

"Vrlo smo ponosni na reforme koje su vlasti provele u Bosni i Hercegovini, a koje su bile vrlo teške. To će za rezultat ove godine imati rekordne investicije u iznosu od 400 miliona eura. Činjenica je da javni sektor značajno investira i želja mi je da se uspostavi balans između ovih i privatnih investicija."

Godišnji sastanak guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj i biznis forum u Sarajevu je počeo jučer, a bit že završen sutra u poslijepodnevnim satima.

Ovom događaju, koji su mnogi ocijenili kao vrlo značajnim za Sarajevo i ostatak Bosne i Hercegovine, prisustvuje više od dvije hiljade bankara, biznismena i političara.

Sljedeći sastanak će biti održan u maju sljedeće godine u Londonu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije