Zvizdić, Chakrabarti i Mlinić: Zašto investitori trebaju ulagati u BiH

E. Halimić
Zvizdić, Chakrabarti i Mlinić: Zašto investitori trebaju ulagati u BiH
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Denis Zvizdić

Danas, trećeg dana Godišnjeg sastanka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji se od 7. do 9. maja održava u Sarajevu, između ostalog je predstavljena Bosna i Hercegovina i mogućnosti za ulaganje. 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ovom prilikom kazao je da Vijeće ministara u protekle četiri godine uložilo mnogo napora na privlačenju stranih investicija.

"Obradovan sam da je više 80 posto postojećih investitora spremno da preporuči BiH kao zemlju za ulaganje. Raduju me takvi stavovi investitora. Jedan od najvažnijih sektora je putna infrastruktura, kroz BiH prolazi najduži dio Koridora Vc. Izgradnja ovog koridora predstavlja značajan projekat. Mogu Vas informirati da je za izgradnju osigurano 1,3 milijarde eura.

Postigli smo sporazum s EBRD-om o finansiranju dobojske zaobilaznice u vrijednosti od 210 miliona eura. Taj dogovor je zaključen jučer. Brojni su i drugi projekti, gasna infrastruktura, ulaganje u aerodrome. Uveli smo 4G mrežu i time otvorili mogućnost ulaganja u digitalne tehnologije", poručio je Zvizdić.

Dodao je da je za investiranje spreman i energetski sektor.

"Spomenut ću i drvnu industriju, zbog toga što imamo kvalitetnu sirovinu i vrijednu radnu snagu. Pozivam vas da uložite svoj kapital u ovaj sektor. BiH je zemlja koja je u zadnjih nekoliko godina ostvarivala i 20 posto rasta kad je u pitanju turizam. To dovoljno govori o potencijalu ovog sektora. Unaprjeđenje ekonomije BiH su najvažniji ciljevi svih nivoa vlasti u BiH", naglasio je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, rast BDP-a je stabilan, kao i izvoz koji je u 2018. godini porastao za osam posto.

"U protekle četiri godine smo povećali izvoz za 3,5 milijardi KM. To je skoro 50 posto. A pokrivenost uvoza izvozom je preko 60 posto. Njemačka je i dalje najvažniji partner BiH. Tu je i Italija, Austrija i Slovenija. A, s bronjim zemljama imamo suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni. BiH je i dalje najmanje zadužena država u regionu i Europi", kazao je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara kazao je da se pozitivni trendovi nastavlaju i u ovoj godini.

"Najveći strani ulagači su Njemačka i Austrija. Broj zaposlenih u BiH je prešao 820.000, stopa nezsposlenosti je smanjena i u prvom kvartalu ove godine na nivou je od 18 posto. Na nivou Vijeća ministara usvojili smo brojne strategije. U ovim procesima značajnu ulogu ima EBRD, brojne su investicije u infrastrukturu. A, samo u prošloj godini uložili su 200 miliona eura. Nadamo se da će ove godine to biti i 400 miliona eura. EBRD daje značajnu pomoć malim i srednjim preduzećima. Posebno moram istaći i jednu od najvažnijih reformi koja nam je neophodna, a to je obrazovanje. Mladim ljudima moramo omogućiti sticanje modernih znanja. Moramo kreirati nova radna mjesta, raduje me da će danas pozitivne priče iz BiH biti predstavljene investitorima", zaključio je Zvizdić.

Predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti istakao je da je ova sesija posebna jer se radi o investiranju u BiH.

"Ovo nam je sjajna prilika da pokažemo ekonomski potencijal ove zemlje. Moj prijatelj Zvizdić dao je sjajnu ponudu i govorio si i u moje ime. Praktično si mi ukrao govor i održao ga. Očekujemo da ova godina bude rekordna po pitanju investicija EBRD-a u BiH. Očekujemo investicije od 400 miliona eura. Radit ćemo na poboljšanju povezanosti unutar regiona ali i s Europom. Povezivanjr igra važnu ulogu za nas. Već smo se obavezali da ćemo uložiti 550 miliona eura za infrastrukturu. Nedavno smo podržali uspostavljanje regionalnog investitorskog foruma, gdje će biti predstavljeni svi projekti iz ovog regiona. Drugi naš cilje je pomaganje privredi BiH da usvoji ekološke standarde. To je program ozeljenjavanja privrede i tri grada iz BiH su uključena u ovaj program. To su Banja Luka, Mostar i Sarajevo", istakao je Chakrabarti.

Dodao je da se u Sarajevu radi na renoviranju tramvajskih šina i kupovinu modernih vozila.

"U ovoj zemlji cvjeta poduzetnički dug. Želimo nastaviti pomagati ovoj zemlji i BiH stalno ide naprijed na putu ka EU i mislim da BiH ima svijetlu buducnost", zaključio je predsjednik EBRD-a.

Direktor Agencije za unaprijeđenje stranih investicija (FIPA) Gordan Milinić ovom prilikom kazao je da je FIPA spremna pružiti bilo kakvu podršku investitorima.

"Imamo uslove da vaši projekti budu isplatljivi i održivi. Imamo jednu od najnižih stopa PDV-a, a stopa na dobit je samo deset posto. Želimo nastaviti sa rastom stranih investicija koji je počeo prije tri godine", pojasnio je Milinić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije