Žurnal: Kako su sudije, delegati i kontrolori namještali utakmice

Radiosarajevo.ba
Žurnal: Kako su sudije, delegati i kontrolori namještali utakmice
Foto: Posavina Sport / Kako su sudije, delegati i kontrolori namještali utakmice

"Službe te prate. Rekao mi je čovjek iz MUP-a. Ne pokušavaj ništa", upozorio je Iljo Dominković svog sugrađanina iz Orašja Iliju Živkovića neposredno pred utakmicu federalne Druge lige Sjever između OFK Gradina iz Srebrenika i FK Seona, piše Žurnal.

GRADINA : SEONA

Utakmica se igrala 20. oktobra ove godine, a Živković je tri dana ranije bio određen za glavnog sudiju. Pošto ga je bivši predsjednik Nogometnog saveza BiH Iljo Dominković upozorio da su pod nadzorom, Živković je nazvao svog kolegu Kenana Bajraktarevića kojem je kazao da se ne smije javljati na telefon, jer ih prate.

Ovo su imena osoba koja se dovode u vezu sa davanjem novca sudijama!

Po nalogu tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), vrše hapšenja i pretrese više osoba osumnjičenih za krivična djela organiziranog kriminala, primanja dara i drugih oblika koristi i zlouporabe položaja ili ovlasti, saopćeno je danas iz tog tužilašva.

A Bajraktarević je, prema informacijama Žurnala, već sve bio dogovorio sa Fahrudinom Selimovićem zvanim Pero, gazdom FK Seona. Za tip 2, odnosno sa pobjedu Seone, Pero je obećao sudije nagraditi sa 1.000 eura. Oprezni zbog policijske istrage, Živković tek devet dana kasnije u razgovoru sa Bajraktarevićem priznaje da se sreo sa Perom koji mu je predao neutvrđen iznos novca.

"Za ženu zelene, za djecu kafene novčanice", pohvalio se Živković kolegi Bajraktareviću. 

Utakmica u Srebreniku između Gradine i Seone završena je rezultatom 1:1.

OVO MI JE NAJBOLJA UTAKMICA

Istog dana, 20. oktobra 2019. godine, u Tešnju su igrali TOŠK i GOŠK iz Gabele u okviru Prve lige Federacije BiH. Kenan Bajraktarević je bio delegiran za glavnog sudiju. Dan pred utakmicu, na putu između Doboja i Dervente susreo se sa predstavnicima GOŠK-a. U pitanju su, međutim, bili prikriveni istražitelji SIPA-e. U automobilu parkiranom ispred restorana Čarda, Bajraktarević je preuzeo 3.000 eura i 1.000 KM.

"Ovo mi najbolja utakmica u polusezoni", javit će svojoj supruzi nakon preuzimanja novca i odsuđene utakmice koja je završila pobjedom domaćeg TOŠK-a rezultatom 4-1.

Iz Veleža su davno ukazali na lopovluk: Zbog ove utakmice su krenula hapšenja SIPA-e

U nekoliko gradova Bosne i Hercegovine jutros traje akcija kodnog imena Var, usmjerene protiv namještanja utakmica u Premijer ligi BiH i Prvoj ligi Federacije, koju provode pripadnici SIPA-e. Do sada su lišili slobode osam osoba, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba . Istragu u ovom predmetu Tužilaštvo BiH je provodilo više od godinu.

Istog dana, Bajraktarević je nazvao svog prijatelja Iliju Živkovića i rekao mu da su ovi iz "GOŠK-a ludi", jer daju novac, iako su izgubili utakmicu. Dio novca koji je preuzeo, Kenan Bajraktarević je predao Vladimiru Dominkoviću, inače delegatu Nogometnog saveza BiH, i bratu bivšeg predsjednika Saveza - Ilje Dominkovića

Džemil Šoše, FK Velež: Njega je NS FBiH kaznio jer je ukazao na lopovluk sudija

U Mostaru i Fudbalskom klubu Velež sa posebnom pažnjom prate policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koju su, prema nalogu tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, su danas uhapsili 12 osoba koji su osumnjičeni za krivična djela organiziranog kriminala, primanja dara i drugih oblika koristi i zlouporabe položaja ili ovlasti, u našem nogometu.

ŠESTORICA ZA RASPODJELU

Sedam dana ranije, Kenan Bajraktarević je bio delegiran za četvrtog sudiju u Gabeli gdje su igrali GOŠK i Budućnost iz Banovića. Glavni sudija bio je njegov prijatelj Ilija Živković.

"Slušajte, nas ima šestorica, i svakom trebam dati dio novca", kazat će prikrivenim istražiteljima SIPA-e sudija Živković prije nego će mu oni, kao predstavnici GOŠK-a predati tri hiljade maraka na parkingu ispred ugostiteljskog objekta "Karaotok" u Hutovu blatu kod  Čapljine. 

Živkovićevi pomoćnici su bili Marko Brezović i Mario Grgić. Kenan Bajraktarević je, već smo naveli, bio četvrti sudija, a delegat Ante Kobaš. Fuad Zahirović je bio kontrolor suđenja. Šestorka je u Čapljinu, prema dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala, stigla dan prije utakmice. Prespavali su u Karaotoku, a sve troškove je snosio predsjednik GOŠK-a. Utakmica je završila rezultatom 3-2 u korist domaćina.

"Nisam dosudio penal", pohvalit će se Živković u telefonskom razgovoru sa Vladimirom Dominkovićem. 

Ostatak teksta iz Žurnala i afere koja potresa BiH i region pročitajte OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije