Zmajeve čeka crni scenarij: Upitan plasman na Euro, ali imamo i novi problem

A. S.
Zmajeve čeka crni scenarij: Upitan plasman na Euro, ali imamo i novi problem
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Bilino polje: Bosna i Hercegovina - Finska

Dok čekamo rasplet situacije sa selektorom Robertom Prosinečkim, još se istinski navijači oporavljaju od bolne glavobolje koju nam je zadao poraz naše najbolje reprezentacije u Atini od Grčke (1:2).

Plasman na Europsko prvenstvo 2020. godine za Zmajeve je kroz kvalifikacije sveden na nivo naučne fantastike, pa nam posljednja nada ostaje play-off, koji je naša selekcija izborila s osvojenim prvi mjestom u Diviziji B Lige nacija.

Zmajevi će šansu za odlazak na Euro imati u martu, poznati potencijalni rivali

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je sinoć u Atini od selekcij e Grčke (1:2), u susretu osmog kola kvalifikacija za Europsko nogometno prvenstvo 2020. godine. Zmajevi su tako šanse za direktni plasman na Euro sveli na minimum, pa će tako posljednju priliku imat će kroz baraž Lige nacija.

Ipak, posljednja dva duela, pa i susreti baraža imaju ogromnu težinu za nogometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Zmajevi baš u ta četiri susreta brane 46. poziciju koju trenutno zauzimaju na FIFA ranking listi.

Kada to govorimo mislimo na žrijeb kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine, gdje je pulenima Roberta Prosinečkog upitan ostanak u trećem šeširu.

U slučaju loših rezultata u naredna četiri meča, Bosna i Hercegovina bi se dovela u situaciju da se bori za opstanak u trećem šeširu, čime bi put u Katar bio dodatno otežan.

Zmajevi su na početku kvalifikacija za Ligu nacija zauzimali 20. poziciju, a sada smo nakon svih poraza u gostima došli na 26. mjesto, sa upitnim šansama da ostanemo u trećem šeširu.

U ovom trenutku Bosni i Hercegovini su najveći konkurenti - Norveška (47. mjesto), Mađarska (50.), Škotska (52.), Finska (54.), te Slovenija (58.), Crna Gora (59.), Grčka (60.), pa i Bugarskom koja je na 62. poziciji.

Na kraju podvucimo, da Bosna i Hercegovine decenijama nije bila slabije plasirana od trećeg šešira.

Porazi ili loši rezultati u četiri duela koja skoro pa definitivno slijede, donijeli bi ogroman udarac za naš najbolji nacionalni tim. 

Dakle, dueli s Italijom i Lihtenštajnom od velike su važnosti za Zmajeve, kao i dva duela baraža sa trenutno nepoznatim rivalima.

Miralem Pjanić rekao istinu o reprezentaciji BiH koju mnogi ne žele priznati

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je sinoć u Atini od Grčke (1:2) i tako šanse za direktni plasman na Europsko prvenstvo svela na minimum. Miralem Pjanić je okupljenim novinarima nakon susreta u Atini rekao da smo nadigrani, da su nas Grci u svemu nadmašili i da su zasluženo slavili.

Izabranici selektora Roberta Prosinečkog su još prošle godine preko Austrije i Sjeverne Irske izborili prvo mjesto u Diviziji B, a prema najnovijoj UEFA-inoj projekciji koja se svakodnevno ažurira, poznata su tri trenutna potencijalna rivala.

Riječ je o selekcijama Velsa, Slovačke i Sjeverne Irske, reprezentacijama koji su Zmajevima posljednjih godina bili redovni rivali u kvalifikacijama za europska ili svjetska prvenstva i Ligu nacija.

Nije isključeno da upravo ti nam susreti budu odlučujući u borbi za treći šešir, pored utrke za plasmana na Europsko prvenstvo, gdje Bosna i Hercegovina, kao i Finska, još nikada nisu bili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije