Bila je ideja da Željo i Čelik odigraju utakmicu, iz NSBiH stigao jasan odgovor

A. S.
Bila je ideja da Željo i Čelik odigraju utakmicu, iz NSBiH stigao jasan odgovor
Foto: Željezničar / Čelik - Željezničar

Nogometna Bosna i Hercegovina je jučer bila tema u cijelom regionu, ali i u Europi, nakon što je brzinom munje prostrujala vijest da je otkazana utakmica između FK Željezničar i FK Čelik, jer gosti nisu izmirili obaveze prema bivšim igračima i treneru.

FK Čelik je jučer suspendiran zbog neizmirenja duga od 76.122 KM prema bivšim igračima i trenerima, te stoga Zeničani nisu mogli igrati utakmicu 15. kola BHT Premijer lige Bosne i Hercegovine na Grbavici protiv Želje.

Iz FK Čelik otkrili suštinu problema i hoće li Zeničani igrati Premijer ligu

Fudbalski klub Čelik proživljava najteže dane u novijoj klupskoj historiji. Zenica je večeras bila obavijena tugom, nakon informacije da nogometaši njihovog voljenog kluba nisu mogli odigrati prvenstvenu utakmicu BH Telecom Premijer lige BiH na Grbavici protiv Željezničara, jer klub nije izmirio obaveze prema bivšim igračima i trenerima, kao i FK Vitez.

Dug je danas dostigao cifru od skoro 100.000 KM, tačnije 94.878 KM, koji Zeničani moraju do četvrtka isplatiti i dati na uvid priznanice Nogometnom savezu BiH da su izmirili sve obaveze. 

Kome sve Čelik duguje novac i o kojem iznosu je riječ

Današnji susret između Željezničara i Čelika, koji je trebao biti odigran na Grbavici u 16.30, otkazan je sat vremena prije početka utakmice zbog neizmirenih dugova od strane zeničkog kluba. Zeničani su imali rok danas do 15.30 da izvrše vlastite obaveze, ali nisu to učinili.

Podsjetimo, do četvrtka u ponoć tim s Bilinog polja mora isplatiti i 7.814 KM bivšem treneru Jasminu Đidiću, 10.942 KM bivšem golmanu Ratku Dujkoviću, te su dužni bivšim igračima Aleksandru Majdancu 6.800 KM, Tariku Adiloviću 25.000 KM, Tinu Karamatiću 10.000 KM, pomoćnom treneru Asimu Hrnjiću 4.322 KM, te NK Vitez za transfer Vedrana Vrhovca 30.000 KM. Sve to je ukupno 94.878 maraka.

Neodigravanje susreta na Grbavici dovelo je u pitanje i regularnost Premijer lige BiH. Susret na Grbavici će biti registriran službenim rezultatom 3:0 za Željezničar, a sada je na potezu i Disciplinska komisija NSBiH koja treba donijeti odluku i o bodovnom kažnjavanju Zeničana. 

U bh. sportskoj javnosti, među istinskim navijačima bez obzira na boju dresa, sinoć odmah nakon što se saznalo za problem Zeničana i nakon što je otkriven pravi razlog zašto susret na Grbavici nije odigran, pokrenula se ideja da se susret između ova dva rivala odigra naknadno, kako bi takmičenje u Premijer ligi BiH bilo regularno do kraja, s obzirom na to da su iz Zenice najavili da će riješiti problem i isplatiti dugovanja igračima i trenerima.

Kontaktirali smo Nogometni savez Bosne i Hercegovine, gdje su za Radiosarajevo.ba kategorično odbili mogućnost naknadnog odigravanja susreta između ove dvije ekipe. 

"Neka u FK Željezničar i ne pomišljaju na takvu mogućnost, jer bi u slučaju odigravanja ili slanja zahtjeva da se meč sa Čelikom ipak odigra, oni mogli biti suspendirani. FIFA i UEFA su uredili taj sistem i on je poprilično jasan, samo se treba držati pravila, a NSBiH detaljno slijedi upravo takve odluke", kazali su iz NSBiH za naš portal. 

Zanimljivo je i objašnjenje...

FK Čelik mora isplatiti još jedan novi dug, ali to nije jedini problem Zeničana

Sportska Zenica sinoć nije spavala. Najvjerniji navijači Fudbalskog kluba Čelik sigurno su imali nemirnu noć, nakon što je iz Sarajeva stigla vijest da njihovi ljubimci neće moći odigrati prvenstvenu utakmicu protiv Željezničara zbog neizmirenih obaveza prema bivšim igračima.

"Jedan delegat je nekada pitao, kada se dogodio identičan slučaj, i umalo nije on suspendiran na šest mjeseci. Što se Nogometnog saveza BiH tiče Željezničar i Čelik mogu igrati utakmicu do sutra, ali na njoj ne smiju biti službena lica iz NSBiH. U slučaju da budu, onda slijede sankcije i delegatu i sudijama, ali i FK Željezničar i FK Čelik. Ovo što govorimo važi za sve buduće situacije pa da čelnici ostalih klubova sve imaju u vidu", naveli su iz NSBiH za Radiosarajevo.ba.

Dakle, slučaj "Grbavica" je riješen - Željezničaru idu bodovi, Čelik čeka odluku Disciplinske komisije NSBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije