Žičara, Olimpijski muzej, Trg Jurislava Korenića, milion turista: Sarajevo u 2018.

N. Ka.
Žičara, Olimpijski muzej, Trg Jurislava Korenića, milion turista: Sarajevo u 2018.
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Godina 2018. za koji dan prolazi. Glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo je u ovoj godini ponovo zasjao. Projekti, posjete, obilježja i mnogo je toga iza Sarajeva. Definitivno godina u kojoj se grad ima čime pohvaliti.

Sarajevska žičara ponovo je povezala Čaršiju i Trebević u aprilu ove godine. Tačno 26 godina se čekalo da šeher dobije jedan od svojih simbola. Na istoj trasi gdje je vozila godinama, vratila se ljepša, savremenija i pouzdanija. Vratio se simbol grada na koji su sve Sarajlije ponosne.

Glavni grad je postao bogatiji još jedan trg. Naime, svečano je otvoren Trg ispred Pozorišta mladih, koji nosi ime po Jurislavu Koreniću, osnivaču Pozorišta mladih, Kamernog teatra 55 i Festivala MESS. Ovim je Sarajevo dobilo jednu malu oazu mira.

Vila Mandića ili kako je još poznata i kao Olimpijski muzej dobija svoj stari sjaj. Restauracije fasade i enterijera zgrade koja je jedan od simbola Sarajeva je u završnoj fazi. Podsjećamo objekat je propadao od 90-tih godina, kada je je uništen agresorskim granatama. Vila Mandića napravljena je 1908. godine.

U grad ispod Trebevića ove godina je stigla i Formula E, čime je promovisan bolid Techeetah Teama, te šampion Formule Jean-Eric Vergne, koji su na ovaj način dali podršku kandidaturi Sarajeva za domaćina utrke Formule E 2020. godine. Vergne je poručio da bi volio voziti po ulicama Sarajeva.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na inicijativu gradonačelnik Abdulaha Skake, jednoglasno odlučilo da Bruce Dickinsona, frontmena kultnog metal benda Iron Maiden, proglase Počasnim građaninom. Dickinson je u decembru 1994. godine u opkoljenom Sarajevu održao koncert u Bosanskom kultrunom centru.

Kultno kino Imperijal je nakon što je dugo godina bilo zatvoreno, ponovo otvorila svoja vrata, u drukčijem svjetlu. Naime, The Brew Co. Prostor kina postao je mjesto okupljanja mladih, starih i tako je još jedan simbol Sarajeva vraćen građanima.

S Međunarodnog aerodroma Sarajevo ove godine ispraćen je milioniti putnik u ovoj godini, što predstavlja rekordan broj putnika u jednoj godini na najvećem i najfrekventnijem aerodromu u Bosni i Hercegovini.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo zabilježila je više od milion turističkih noćenja u Kantonu Sarajevo u 2018. godini, što je najbliže broju noćenja koji je ostvaren za vrijeme Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine.

Zanimljiva je bila godina u glavnom gradu, gradilo se, popravljalo i radilo, dolazili su razni gosti, turisti, zvijezde i umjetnici. Kada se cijela godina pogleda kao cjelina Sarajevo je možda na dobrom putu da ponovo bude centar regiona u koji svi dolaze sa osmijehom i rado se vraćaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije