Numankadić: Restauracijom fasade Olimpijski muzej u Sarajevu ponovo je veličanstven

Fena
Numankadić: Restauracijom fasade Olimpijski muzej u Sarajevu ponovo je veličanstven
FOTO: Fena / Direktor Olimpijskog muzeja Edin Numankadić
Treća faza obnove sarajevskog Olimpijskog muzeja u Petrakijinoj ulici, veličanstvene građevine poznate i kao Vila Mandić, privedena je kraju.

Objekat u Petrakijinoj ulici uništen je paljbom iz agresorskih granata u ratu 90-tih godina, a treća faza njegove obnove podrazumijevala je obnovu fasade i enterijera. Radovi su iziskivali značajna finansijska sredstva, a počeli su u maju ove godine.

Direktor Olimpijskog muzeja Edin Numankadić u razgovoru za agenciju Fena ističe da je rekonstrukcija fasade najdelikatniji dio obnove objekta za koji je vezan i kojem je posvetio više od 30 godina svog života.

Direktor Olimpijskog muzeja Edin Numankadić  - undefined

FOTO: Fena / Direktor Olimpijskog muzeja Edin Numankadić

"Sve smo radili u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika i kulture, pošto je objekat, ali i cijeli kvart, nacionalni spomenik kulture. Restauracija je obuhvatila brojne reljefe, skulpture, štukature i ornamente, a to je vrlo delikatan posao koji je od maja do danas uspješno priveden kraju. Slijedi obnova enterijera koja može biti obavljena i u zimskom periodu", kazao je Numankadić.

Grad Sarajevo je za obnovu enterijera Muzeja odobrio 600.000 KM, a ukupni troškovi ove faze rekonstrukcije iznosit će oko milion KM. Obnova fasade koštala je 600.000 KM.

Muzej je otvoren 8. februara 1984. godine u zgradi nekadašnje vile Mandić, izgrađene 1903. godine za sarajevskog advokata i političara Nikolu Mandića, a uništen je 27. aprila 1992. tokom četverogodišnjeg granatiranja olimpijskog grada. Srećom, većina eksponata Muzeja je spašena, a zatim na dvadesetu godišnjicu olimpijade, 2004. godine, izmještena u prostorije Olimpijskog komiteta BiH, gdje se i danas nalaze.

"Sarajevo je jedini grad koji je u regionu imao zimske olimpijske igre, a to je u globalnom smislu velika referenca, dok je Olimpijski muzej jedini muzej ovog tipa u državi BiH. Sretan sam što Olimpijski komitet BiH ima sluha i snage da ovaj projekt privede kraju. Olimpijski komitet BiH je uz pomoć tadašnjeg predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora Juana Antonija Samarancha uspio uraditi dvije faze rekonstrukcije objekta, a sada smo na pragu povratka u svoju matičnu kuću", naglasio je.

Olimpijski muzej je prije granatiranja sadržao segmente sporta i umjetnosti. Pod segmentom sporta spadali su eksponati koji su prikazivali pripremu i organizaciju 14. zimskih olimpijskih igara, te sama takmičenja, a segment umjetnosti obuhvatao je kolekcije djela domaćih i stranih autora među kojima su Mersad Berber, Andy Warhol i druga velika imena.

Direktor Muzeja dodaje da je njegova želja bila da obnovljeni Olimpijski muzej bude svečano otvoren u februaru iduće godine, kada će u Sarajevu i Istočnom Sarajevu biti održana zimska olimijada mladih (EYOF), ali da zbog delikatnosti radova Muzej neće biti otvoren prije juna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije