Slučaj Zavod u Pazariću: Kako se razotkrivao horor nad nemoćnom djecom

L. R.
Slučaj Zavod u Pazariću: Kako se razotkrivao horor nad nemoćnom djecom
Foto: Radiosarajevo.ba / Dossier: Zavod Pazarić

Djeca bivaju vezana, mnoga od te djece budu vezana po 24 sati.
Mnoga djeca imaju zdravstvene poteškoće.
Određen broj djece prima lijekove koji su zabranjeni za djecu mlađu od 12 godina.
Djeci vežu noge za namještaj, jer preko noći sa njima ostane jedna osoba, koja često nije stručna.

Rečenice su ovo koje je danas na jezivoj press konferenciji iznijela Sabina Ćudić, zastupnica u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.

Taksativno je opisivala grozu u Zavodu u Pazariću. Priložila je i fotografije i snimak na kojem su jauci zavezanog, bolesnog, nemoćnog djeteta koje nećemo zaboraviti, vjerovatno, nikada.

Zakucali su ti jauci posljednji ekser u kovčegu korupcije, kriminala i grozote koje se odvija(lo) u Zavodu Pazarić. Na pitanje kada se odvijalo i ko je odgovoran, odgovor će nam svima, precizno i, nadamo se brzo, morati dati Tužilaštvo. 

I to ne samo na to. Već i kako se moglo dogoditi da jedna ovakva institucija ima 27 zaposlenih ekonomista, a nijednog defektologa. I kako noću ČETRDESET I SEDAM bolesnih mališana čuva jedna njegovateljica. Često nestručna, kažu.

A, upravo zbog toga vrijedi podsjetiti na dešavanja od 11. septembra ove godine. Ovo je hronologija odmotavanja klupka zvanog horor u Zavodu Pazarić.

Puno i formalno "ime i prezime" ove Javne ustanove je Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. Nalaze se na adresi Resnik bb, u Pazariću. Pazarić je naseljeno mjesto u općini Hadžići i nalazi se 20 kilometara jugozapadno od Sarajeva, ispod visokog zapadnog masiva Bjelašnice, koji se zove Hranisava.

Iz Zavoda ovako opisuju šta su oni zapravo (ili bi trebali biti): Djelatnost Zavoda Pazarić je socijalno i zdravstveno zbrinjavanje, obrazovanje i osposobljavanje za život i rad prema preostalim sposobnostima i sklonostima, i provođenje radne aktivnosti djece i omadine do 25. godine života sa invaliditetom-sa smetnjama u psihičkom razvoju umjerenog, težeg i teškog stepena, kao i lica sa kombinovanim smetnjama.

No, vratimo se na taj 11. septembar kada je pred zastupnike Parlamenta u Federaciji istupio Redžep Salić, direktor Zavoda u Pazariću, kojeg je na tu funkciju imenovala Vlada FBiH u aprilu ove godine. Na toj je poziciji zamijenio v.d. direktorice Senadu Muharemović.

Salić je u septembru obznanio naznake horora u Zavodu.

Nijedna zgrada u posljednjih deset godina nije imala urbanističku niti građevinsku dozvolu. Zgrada koja je napravljena prije tri godine, raspada se. Djeca i štićenici koji su u Zavodu smješteni, već 15 godina imaju isti jelovnik. Djeca imaju samo tri obroka, bez međuobroka - prvi je u 8 sati, drugi u 13 a treći u 18 sati. Tako je odredio Pravilnik koji je nekad davno usvojen. Niko nije imao potrebu da ga mijenja. 

Salić je pozvao inspekciju i otvorio vrata Tužilaštvu, Federalnoj upravi policije i Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) da to istraže. Upitali smo ga da i našoj reporterskoj ekipi otvori vrata, da vidimo stanje u Zavodu Pazarić.

Prvi smo od medija ušli tamo. Bez da vam opisujemo, sami se uvjerite šta smo tamo vidjeli:

Nevjerovatni prizori u Zavodu Pazarić: Pogledajte u kakvim uvjetima žive djeca

Nakon Salićevog obraćanja u Parlamentu, javnost se budi.

Stižu prve reakcije, a 19. septembra u Zavod ulaze Finansijska policija, Porezna uprava i inspekcija. Prva saznanja o njihovim nalazima ukazuju da se u Zavodu događao prikriveni, dobro organizirani kriminal.

"Za stanje u Zavodu Pazarić ne može se reći da je dobro jer bi moglo biti bolje, ali nije ni katastrofalno", najavila je nekoliko dana poslije stav federalne vlasti jedna od zastupnica - Kenela Zuko (SDA). Zuko je ovo izjavila nakon posjete Zavodu.  

Nakon toga, zatišje. Sve do 17. oktobra kada Vlada FBiH i zvanično odbija prihvatiti "navode prema kojima je korisnicima Zavoda u Pazariću ugroženo zadovoljavanje njihovih osnovnih životnih potreba".  Ovako su to objasnili:

"O tome svjedoče izvještaji nadležnih institucija, ali i činjenica da zakonski staratelji korisnika Zavoda nisu raskinuli niti jedan ugovor zbog takvih navoda. Vlada je, ujedno, pozvala direktora i Upravni odbor Zavoda u Pazariću da rade poslove koje su u okviru njihovih zakonskih nadležnosti."

Salić im isti dan odgovara, riječima: "Ne želite da čujete da su djeca gladna!"

Naši reporteri već 23. oktobra opet odlaze u Zavod. Tamo su zatekli ovo:

Posjetili smo Zavod u Pazariću: Procijenite u kakvim uslovima žive djeca

Opet tišina.

Prije tačno deset dana, 10. novembra, Salić najavljuje: "Sutra otkrivam imena onih koji su otimali od usta djece i gradili vile".

Ako vas zanima šta je Salić govorio na toj konferenciji, kliknite OVDJE.

Saliću je prvo odgovorilo Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH. Inače su nadležni za ovu instituciju, a šef Ministarstva je Vesko Drljača (SBB). Uputili su ogromno saopćenje za medije, u kojem su na početku naveli kako oni "ne raspolažu zvaničnim informacijama o iznesenim Salićevim navodima". Ukoliko želite, možete ga pročitati OVDJE.

Potom je naš reporter došao u posjed izvještaja Finansijske policije. 

Javno smo objavili IMENA SVIH koji su bili uključeni u bilo koju kriminalnu aktivnost. Od ucjenjivanja na tenderima - tipa, dobit ćeš posao, ali ćeš srediti meni i mojima kuće i stanove - do toga ko su gazde koje duguju ogromne novce Zavodu Pazarić.

A onda je federalni premijer Fadil Novalić, također za naš portal, kazao kako je Vlada FBiH obmanuta od strane direktora, koji je na sjednici iznio jedno stanje, da bi na Parlamentu kazao kako je stanje katastrofalno.

„Nijedan iskaz, ni onaj prvi gdje je stanje bilo uredno, ni onaj drugi gdje su se iznijeli problemi, nisu tačni, i nakon toga je nastao problem u komunikaciji između Nadzornog odbora i direktora. Mi smo smanjili plate za Nadzorni odbor, i ne samo u Pazariću, nego u svim Zavodima, pa smo i direktoru prepolovili platu jer je primao sedam hiljada maraka. Pokušaj je bio da se Vlada FBiH natjera da ulaže samo u jedan Zavod, ali mi ako ćemo podizati nivo, podići ćemo ga za sve“, kategoričan je Novalić.

Salić mu je 16. novembra odgovorio: „Uz dužno poštovanje prema premijeru Federacije, mislim da on nije dobro informiran o stanju u Zavodu i da mu se serviraju pogrešne informacije, kako o meni kao direktoru, tako i o stanju u Pazariću. Nije istina da je moja plata kao direktora sedam hiljada KM i nije istina da ja tražim da se ulaže u Zavod Pazarić.“

Četiri dana poslije, na Međunarodni dan djeteta, novinari, reporteri, kamermani i fotografi stali su u zgradi Federalnog parlamenta ispred Sabine Ćudić (Naša stranka). 

I, sad više nije tišina.

Osim u Parlamentu FBiH, gdje su na današnjoj sjednici odbili raspravljati o Zavodu Pazarić, i to nakon press konferencije Sabine Ćudić. Bilo je čak i onih koji su na sjednici bili ili suzdržani ili protiv ove rasprave, a poslije iskazali zabrinutost zbog stanja u Zavodu?!

Na ovom LINKU možete tačno pronaći ko je bio protiv, a ko suzdržan na današnjoj sjednici u Parlamentu. Ukratko, ovako je to izgledalo:

SDA - dvoje protiv, 18 suzdržano, ne zna se kako je glasalo njih 7
HDZ - troje protiv, 11 suzdržanih, ne zna se kako je glasalo njih 2
DF-GS, Željko Komšić:BiH pobjeđuje: jedno protiv, petoro suzdržanih, za četvoro se ne zna
SBB - jedno suzdržano
Samostalni: dvoje suzdržanih
HRVATSKO ZAJEDNIŠTVO HDZ 1990 – HSP BIH - HNL: dvoje suzdržanih
Nezavisni: četvoro suzdržanih.

Upravo njihovo nečinjenje dovelo je i do spontanog, mirnog okupljanja građana ispred Parlamenta FBiH. Uzvikivalo se "ubice", a najavio se i protest za sutra, četvrtak, 12 sati, ispred zgrade Vlade Federacije BiH.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je na terenu, istražuju sad i tužitelji, šokirani su strani ambasadori, advokati otkrivaju da u svemu ima itekako ozbiljnih elemenata krivičnih djela. Zgroženi su Save the Children, UNICEF. Više o reakcijama, ali i priči možete naći OVDJE.

U jeku haosa, danas u 15.30 održava se i press konferencija u Zavodu Pazarić. Redžep Salić, okružen njegovateljicama i uplakan, navodi kako je smatra da Ćudić ima dobre namjere, ali da je njen današnji press politikanstvo. Navodi kako je nanesena nemjerljiva šteta Zavodu, traži da se zaštite njegovateljice. Tvrde da se to sad ne događa, da to više nije slučaj. Traže od Sabine Ćudić da im kaže kad je nastao snimak koji je objavila.

Opet se oglasilo i Drljačino Ministarstvo. Hitno su, kažu, zatražili od nadležnih da djeluju po ovom pitanju i da se izvrši nadzor, a Sabini Ćudić poručili da je bolje da se njima javila prvo.

I dok se redaju reakcije, optužbe, a vrući krompir baca u tuđa krila, nama ostaje da se nadamo da će odgovorni za stvaranje levijatana groze i kriminala u Zavodu Pazarić uskoro biti pohapšeni i pravedno procesuirani.

I da večeras i više nikad, niti jedno dijete i štićenik ovog zavoda neće biti poniženo, zlostavljano, gladno i iskorišteno.

Kažemo, nadamo se, jer su se kasno večeras federalni zastupnici "smilovali" pa zakazali tematsku sjednicu o Zavodu Pazarić. Ali, zakazali su je za 4. decembar. To vam je za tačno 14 dana...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije