Salić otkrio stravične detalje: Evo kako i ko je pljačkao Zavod u Pazariću

E. H.
Salić otkrio stravične detalje: Evo kako i ko je pljačkao Zavod u Pazariću
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / S današnjeg pressa

Direktor Zavoda za zbrinjavanje djece i omladine s poteškoćama u razvoju Pazarić Redžep Salić danas na vanrednoj konferenciji za medije na ukazao je na brojne nepravilnosti u radu prethodnog rukovodstva Upravnog i Nadzornog odbora ove ustanove.

Salić je na današnjoj press konferenciji predstavio nalaze iz izvještaja Porezne inspekcije FBiH, kao i sudskih vještaka.

Posjetili smo Zavod u Pazariću: Procijenite u kakvim uslovima žive djeca

Ovom prilikom Salić je kazao kako je nakon nekoliko sedmica stigao nalaz poreske i sudskih vještaka.

"U Zavodu se dogodila šokantna pljačka. Inspektori su zaključili da blagajna nije vođena redovno već u periodima od nekoliko sedmica. Bilo je zaista mnogo ugovora o djelu, ljudima su vadili dušu tim ugovorima po 6-7 godina. Kad je riječ o kurbanskom mesu postoji dug od više kompanija. Meso se otpisivalo i vršene su malverzacije. Vršila se izrada namještaja za određene zaposlenike - Hećo Suadu, Korjenić Zijadi, Muharemić Senadu, Ćeremić Jasmina su imena koja su dobijala besplatan namještaj koji su odvoženi iz Zavoda", kazao je Salić.

Dodao je da niti jedna kompanija koja je radila u Zavodu nije imala dozvolu.

"Inspektori su otišli u kompaniju MS gradnja i vlasnik je potpisao izjavu u kojoj se navodi razlika od 104.000 KM u materijalu, a koji je odvezen Jasminu Ćerimagiću odnosno bivšem direktoru Zavoda. Direktor kompanije rekao je da je bio primoran da to radi na ovaj način kako bi dobio posao. Uz to bio je dužan i izvoditi radove i na privatnim objektima direktora i nekih zaposlenika Zavoda", pročitao je Salić iz izvještaja inspektora.

Prema riječima Salića, mnogobrojni radnici su također dali izjave u kojima su naveli da su morali izvršavati poslove na privatnim objektima direktora i uposlenika, te da su i štićenike odvozili kao ispomoć.

"Potpisivani su radovi od kompanija koje nemaju ni potpisane ugovore o nadzoru nad gradilištem. Mi se danas nalazimo u Kući D u Ramićima, navodi se da je ovaj objekat završen, a mi smo danas ovdje da vidimo koliko je završen ovaj objekat.

Potpisani su radovi, a sudski vještaci su našli razliku od oko 200.000 KM. Objekat je smanjen za metar i po. Prokišnjava i djeca su živjela u vlazi, a rađeno je najlošijim materijalom. Gore na spratu nema ploče. Objekat je primljen bez grijanja, Zavod je kupio plinske peći", pojasnio je Salić.

Dodao je da kompanije koje su radile nisu imale license niti dozvole.

"Razlika je 254.829 KM samo na ovoj kući. To je novac koji je ukraden. MS Gradnja je dala izjavu i za ovu kuću. Vlasnik je rekao da su radovi izvođeni po nalogu direktora Ćerimagića", objasnio je Salić.

Po pitanju grijanja Benjamin Hrgić dao je izjavu i to kao vlasnik kompanije koja je radila grijanje u objektu.

"Taj direktor rekao da je dio poslova uradio na Zavodu, a drugi dio na privatnom objektu bivšeg direktora koji se nalazi u Istočnom Sarajevu. Zavod mora platiti oko 500.000 KM poreza na kriminal. Resorni ministar Vesko Drljača je znao za kriminal i šutio je. Smatram da Drljača treba da iz moralnih razloga podnese ostavku, a premijer Fadil Novalić treba da stane na stranu Zavoda", zaključio je Salić.

Salić je odgovarajući na pitanja kazao je da je u prošloj godini zabilježeno negativno poslovanje, ali je prikazano da je Zavod poslovao pozitivno, a sudeći prema friziranom izvještaju o radu.

"Imamo i lijepe vijesti, jedan štićenik je vraćen u porodicu i to je ono o čemu mi želimo pričati", kazao je Salić.

Dodao je da ministar Drljača ove godine nije uplatio "niti jednog centa" za Zavod.

Salić je najavio da slijedi izvještaj finansijske policije koji će "otkriti još šokantnih detalja".

"Pitajte ministarstvo gdje su uložili sredstva. Ovo je kriminal Nadzornog i Upravnog odbora, te bivše uprave Zavoda", istakao je Salić.

Dodao je da su podržani od resornog ministra Veska Drljače.

"Ukoliko premijer Novalić ne stane u našu zaštitu imat će ozbiljnih problema", naglasio je Salić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije