Novalić: Novca za rješavanje problema ima, samo što naše društvo to ne koristi

Radiosarajevo.ba
Novalić: Novca za rješavanje problema ima, samo što naše društvo to ne koristi
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Fadil Novalić

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine u intervjuu za portal Radiosarajevo.ba govorio je o dosadašnjim postignućima Vlade na čijem je čelu te brojnim problemima koji potresaju veći bh. entitet.

Razgovarao: Omer Kavazović

Na početku našeg razgovora, Novalić je kazao kako je na čelo ove Vlade došao s namjerom da provede razne socio-ekonomske reforme koje su bile zacrtane u Reformskoj agendi, ali, kako je kazao, spreman je da taj posao nastavi i u narednom mandatu.

„Ima dosta nedovršenih programa iz prošlog mandata i u tom smislu sam kazao da jesam zainteresiran da to dovršim, ne mora to biti ni kao premijer, jer, kako je već poznato, ja dolazim iz realnog sektora, i meni je bitno da ja završim započeti projekat koji je donesen kroz Reformsku agendu“, kazao je premijer Novalić.

Razni projekti

U mandatu Vlade koju predvodi započet je projekat izgradnje Bloka 7 na TE Tuzla što je najveća poslijeratna investicija u Bosni i Hercegovini. Kako je premijer istakao, naredni koraci trebaju biti usmjereni ka dobivanju energije iz obnovljivih izvora. 

Fadil Novalić - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Fadil Novalić

„Mi smo svi bili svjedoci problema na koje smo naišli pri uvođenju projekta Bloka 7 od strane EU jer tamo postoji veliki animozitet prema uglju, ali ugalj i dalje ostaje glavni resurs za energiju.  EU jeste donijela uredbu da do 2050. godine ugasi proizvodnju uglja, to je tek počelo u Evropi, pa očekujemo da će uskoro i kod nas. Ne možemo zatvarati oči pred tim i moramo biti svjesni da se i mi moramo okrenuti u drugim pravcima, zato što će i nama uskoro dolaziti penali,  a to nas tjera da se okrenemo ka vjetru i hidroelektranama, oko sunčeve energije može biti diskusije ali je ona još uvijek skupa“, istakao je Novalić, dodavši da kada govorimo o ulaganjima u infrastrukturu prioritet njegove Vlade jeste izgradnja Koridora VC, a u budžet su uvedene i brze ceste sa 330 miliona.

Premijera smo upitali i kako je vidio radove na Vranduku, koji su dosta usporili saobraćaj na M-17. Kako je kazao, Vranduk kao problem više ne postoji, jer je saobraćaj pušten u dva smjera, a da odgovornost za sporo odvijanje radova i gužvu snose Ceste Federacije koje nisu osmislile način odvijanja saobraćaja. U ovoj godini bio je najavljen i početak radova na tunelu Crnaja, ali kako je Novalić pojasnio, taj projekat je vraćen na početak.

Fadil Novalić - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Fadil Novalić

„Poučeni cijelim stanjem na Vranduku, mi smo pozvali nadležne iz Cesta FBiH i kazali da se ovo na Crnaji neće desiti, i dali smo im rok da naprave drugačiji projekat i da naprave zaobilaznicu koja će saobraćaj preusmjeriti od tunela, jer u protivnom neće dobiti podršku Vlade“, pojasnio je Novalić.

Koridor Vc jedan je od prioriteta kada se radi o infrastrukturi, iako su i na toj izgradnji radovi jako usporeni. Vlada FBiH, kako nam je kazao premijer, je izrazito nezadovoljna ovakvom dinamikom radova na autocestama, jer imamo novac, a opet se ide sporo, a tu postoji mnogo razloga.

„Jedan od razloga jeste da dva preduzeća, Ceste i Autoceste Federacije nisu dinamizirale radove i ubrzale neke procese iako imamo novac koji smo dobili od akciza. Oni jednostavno nisu bili  spremnida kroz eksproprijaciju i sve druge radove ubrzaju radove na izgradnji autoputa. Također, moramo kazati da je greška bila što se trasa autoputa u Zenici izmjestila van grada na jako visok teren, tamo se gradi most sa najvećim konzolnim pripustom na cijelom svijetu, to je most iznad Babine rijeke. Nikada ne možete predvidjeti na šta ćete dalje naići, taj teren je jako nestabilan, i tako da je gradnja usporena“, dodao je premijer FBiH.

Aluminij ide u prodaju

U ovoj godini Federacija se borila i s krizom u mostarskom kombinatu Aluminiju. Javnost svakako zanima šta će biti i sa ovim preduzećem, a premijer nam je kazao kako je problem mostarskog kombinata taj što je cijena proizvoda drastično pala.

„Nažalost mi danas živimo u vremenu kada se hiljade preduzeća dnevno zatvori, ali se i otvori. Kada govorimo o krivičnoj odgovornosti za neki učinjeni kriminal u Aluminiju to je svakako zadatak za istražne organe.  Sad je nama mnogo važnije da Aluminij krene ponovo sa radom, manje nam je važno da li će on biti u našem vlasništvu, jer kada radi on radi troši se struja koju mi imamo, radnici dobijaju plaće. Uzrok brzog propasta kombinata u Mostaru jeste da je SAD zatvorio svoje tržište za aluminij iz Kine i tada je cijena proizvoda drastično pala, a povećale su se cijene sirovina i struje na svjetskom tržištu, što jednostavno Aluminij nije mogao podnijeti, jer je mali proizvođač. Nama je cilj sada da privučemo neku veliku međunarodnu kompaniju koja će preuzeti Aluminij, a svi investitori od nas trenutno traže korekciju u cijeni struje, na što mi ne možemo pristati“, pojasnio nam je Novalić.

Novi Zakon o doprinosima

Zakon o doprinosima Federacije BiH tema je koja je dosta aktualizirana u posljednje vrijeme. Sindikalisti i poslodavci su izrazili svoje nezadovoljstvo novim zakonom, ali, kako je kazao Novalić, i jedni i drugi su od ovog zakona očekivali više.

Fadil Novalić - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Fadil Novalić

„Država je se odrekla prihoda koji konstantno rastu i to smo ostavili poslodavcima, i oni su očekivali da će taj iznos biti 500-600 miliona, a mi smo im dali 200-300 miliona. Također, i radnici su očekivali povećanje plata, mi smo sračunali da bi do povećanja moglo doći, ali samo ukoliko se poslodavci odluče da daju plate, a ne da ih preusmjeravaju u neka ulaganja“, pojasnio je premijer Federacije BiH dodavši da je Vlada morala načiniti taj prvi korak i oporezovati ono što je do sada bilo neoporezivo, od toplog obroka, ugovora o djelu do dividendi koje samo kod nas nisu oporezovane.

„Profit naših kompanija je tri milijarde maraka, i nama nije problem da neko želi uzeti taj dio novca i investirati ga dalje, ali ako ga želi uzeti sebi, onda društvo ima pravo da uzme svoj dio“, dodao je Novalić.

Stanje u Zavodu Pazarić

Javnost je bila zgrožena stanjem u Zavodu Pazarić i uslovima koje je na Parlamentu Federacije predstavio direktor Redžep Salić. Novalić nam je kazao kako je Vlada FBiH obmanjena od strane direktora, koji je na sjednici iznio jedno stanje, da bi na Parlamentu kazao kako je stanje katastrofalno.

„Nijedan iskaz, ni onaj prvi gdje je stanje bilo uredno, ni onaj drugi gdje su se iznijeli problemi, nisu tačni, i nakon toga je nastao problem u komunikaciji između Nadzornog odbora i direktora. Mi smo smanjili plate za Nadzorni odbor, i ne samo u Pazariću, nego u svim Zavodima, pa smo i direktoru prepolovili platu jer je primao sedam hiljada maraka. Pokušaj je bio da se Vlada FBiH natjera da ulaže samo u jedan Zavod, ali mi ako ćemo podizati nivo, podići ćemo ga za sve“, kategoričan je Novalić.

Ekonomsko stanje 

Ekonomsko stanje Federacije Bosne i Hercegovine poboljšano je u ovom mandatu, i to je nepobitna činjenica, smatra premijer Novalić, kazavši kako je njegova Vlada zatekla veliki minus na svim poljima, ali da su prihodi od poreza enormno povećani.

„Ne bih da nastupim i da kažem da je stanje prije mene bilo katastrofalno, pa ćemo uraditi nešto bolje, kao što to neko voli predstaviti, ali činjenica je da smo mi zatekli stanje u kojem je sve bilo u padu, nakon poplava 2014. godine, pa nakon i protesta koji su bili u februaru te godine. Stoji činjenica da smo mi svigdje imali minus i to je stanje koje nije bilo stabilno, i mi smo povukli mjere, od fiskalnih zakona i povećali mjere za zaposlenost.  Povećali smo prihod od direktnih i indirektnih poreza i nama je vrlo lako riješiti razne socijalne probleme kad povećavamo prihode sa 3,6 milijardi na 5,2 milijarde i kada možemo ulagati u razne resore“, pojasnio je Novalić dodavši da novca za rješavanje problema ima samo što mi kao društvo apstiniramo od rješavanja problema.

Fadil Novalić - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Fadil Novalić

„Mi sada imamo 58 hiljada novozaposlenih, što se nije desilo nikad, i to je ta snaga koja doprinosi punjenju budžeta kroz doprinose. BDP je također narastao sa 17,9 na 22,5 milijarde, što se nikada nije desilo da BDP naraste za četvrtinu u toku jednog mandata, uz naravno i povećanje potrošnje. Ekonomija doista raste, ali problem našeg društva jeste da ekonomija uvijek ostane po strani i da je činjenica da nesigurnost ustvari odvodi ljude iz BiH, a ne ekonomija“, dodao je Novalić.

Revitalizacija rudnika

Vlada Federacija nedavno je zatvorila rudnik Stranjani zbog, kako nam je pojasnio premijer Federacije, nedovoljne efikasnosti rudnika. Činjenica je, kaže Novalić da su naši rudnici bolesni, ali sada se pred nama nalazi veliki projekat koji će podrazumijevati da se rudnici moraju restruktuirati.

„Blok 7 je ozbiljna investicija koja će nas koštati oko dvije milijarde i niko nema pravo dopustiti da izgradimo taj blok i da zaključimo da nemamo dovoljno uglja. Taj blok nije mali, njegova snaga je 450 MW i on ne smije stati ni jednu minutu.  Logično je da smo krenuli u restruktuiranje rudnika, prije svega Banovića i Kreke, ali će uskoro na tapetu doći i Đurđevik kako bi osigurali snadbijevanje ugljem Bloka 7.  Ono što se desilo u Zenici - mi smo morali da zatvorimo Stranjane iz razloga što jednostavno nisu bili dovoljno isplativi, ali mi nećemo otpuštati ljude. Uložili smo u novo čelo na Raspotočje, otvara se novi površinski kop između Zenice i Kaknja gdje će ti ljudi biti zaposleni“, kazao je Novalić.

Kako je pojasnio, u budućnosti će se morati iznalaziti drukčija rješenja, kao što su prezapošljavanje, prekvalifikacije, dovođenje drugih kompanija itd. kako bi rasteretili rudnike koji ionako posluju s gubitkom.

„Samo je pitanje vremena kada ćemo plaćati takse za sagorijevanje uglja i mi rudnike moramo restruktuirati prije tih taksi i prije vraćanja kredita za Blok 7. Mi imamo opredjeljenje da budemo energetski neovisni i to treba očuvati“, dodao je Novalić. 

Izbori u Mostaru

Na kraju, premijera smo upitali za komentar o nedavnoj presudi Evropskog suda u Strassbourgu o izborima u Mostaru.

„Mostar je bio podijeljen grad koji je najednom ponovo reintergiran i zaleđen je u toj podijeljenosti. Potrebno je pokrenuti proces i provesti izbore, ali mi imamo i druge presude Evropskog suda koje se još nikad nisu ni provele, a bojim se da bi i ova mogla doživiti istu sudbinu. Ja bi zaista volio da u svemu ovome pobijedi grad Mostar“, kazao je na kraju intervjua za Radiosarajevo.ba premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije