Kraj blokade rada Parlamenta BiH: Hoće li javna podrška rezultirati i dizanjem ruku

E. H.
Kraj blokade rada Parlamenta BiH: Hoće li javna podrška rezultirati i dizanjem ruku
Foto: Radiosarajevo.ba / Parlament BiH

Grupa od 18 zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, među kojima su i po dva poslanika iz SDS-a i PDP-a, uputila je predsjedavajućem tog doma Denisu Zvizdiću zahtjev za sazivanje hitne sjednice sa samo jednom tačkom dnevnog reda.

Kako je potvrđeno naziv tačke glasi: „Prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, po hitnom postupku u skladu sa članom 133. Poslovnika“.

SDS i PDP na korak do deblokade rada Parlamenta Bosne i Hercegovine!

Podsjećamo, radi se o incijativi SDS-a i PDP-a koja podrazumijeva novi način formiranja stalnih parlamentarnih komisija bez kojih nije moguć rad zakonodavne vlasti u BiH, što vješto koristi SNSD.

Ova inicijativa stigla je početkom ovog mjeseca, a predsjednik SDS-a Mirko Šarović za portal Radiosarajevo.ba najavio je da ova inicijativa ima podršku 18 poslanika. Da bi inicijativa bila usvojena ona mora imati podršku većine od 42 poslanika koliko ih broji ovaj dom Parlamenta BiH.

Međutim, kako bi se spriječilo usvajanje ove inicijative Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), odlučio je 15. novembra ipak predati imena poslanika za popunu stalnih radnih tijela Parlamenta Bosne i Hercegovine, potvrdio je za Radiosarajevo.ba glasnogovornij SNSD-a Radovan Kovačević.

SNSD dostavio imena poslanika za stalne komisije: Kraj blokade rada Parlamenta BiH?

Podršku ovoj inicijativu do sad javno pružili su iz Naše stranke, Nezavisnog bloka, Stranke demokratske akcije i Saveza za bolju budućnost.

Savez za bolju budućnost će podržati predložene promjene Poslovnika o radu Parlamenta BiH, koji predlažu SDS i PDP, kazala je to zastupnica SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Edita Đapo.

"Uvaženi poslanik Damir Arnaut je potpisao inicijativu i pomagao je kolegama iz SDS-a i PDP-a. Istina, SNSD je dostavio prijedloge članova za stalne komisije i otklonjena je blokada koja je trajala čitavu godinu. Predložene promjene Poslovnika o radu otklanjaju mogućnost da u budućnosti imamo ovu vrstu blokade od bilo koje stranke", kaže Đapo.

Predviđenim izmjenama poslovnika predlaže se da „ukoliko dom u propisanom roku ne odluči o članstvu u komisijama, jer klubovi nisu dostavili svoj prijedlog, dom odlučuje o članstvu u komisijama prema članu 30. ovog poslovnika na prijedlog Кolegija doma“.

Također, „ukoliko klubovi poslanika i Кolegij doma ne postupe po članu 6. st. (1) i (2), dom će na prijedlog klubova poslanika koji su dostavili svoj prijedlog za članstvo u komisijama, na privremenoj osnovi do ispunjavanja uslova iz člana 6. st. (1) ili (2), odlučiti o članstvu u komisijama“.

Osmanović: SDA će podržati izmjene Poslovnika Parlamenta BiH koje predlaže SDS i PDP

Na ovaj način se drastično pojednostavljuje procedura formiranja stalnih komisija Predstavničkog doma Parlamenta BiH, a mogućnost blokiranja se svodi na minimum.

Uzimajući u obzir javno najavljenu podršku za ovaj prijedlog na sljedećoj sjednici Predstavničkog doma trebali bi glasati Damir Arnaut (SBB), Aida Baručija (Klub poslanika Naša stranka - Nezavisni blok), Zlatan Begić (DF), Enver Bijedić (DF), Branislav Borenović (SDS-PDP), Alma Čolo (SDA), Šemsudin Dedić (SDA), Edita Đapo (Mješoviti klub poslanika SBB-PDA), Dženan Đonlagić (DF), Halid Genjac (SDA), Vlatko Glavaš (DF), Zukan Helez (SDP BiH), Predrag Kojović (Klub poslanika Naša stranka - Nezavisni blok), Mirsad Kukić, (Mješoviti klub poslanika SBB-PDA), Saša Magazinović (SDP BiH), Nermin Mandra (SDA), Mirjana Marinković – Lepić (Klub poslanika Naša stranka - Nezavisni blok), Šemsudin Mehmedović (SDA), Dragan Mektić (Klub poslanika SDS i PDP), Nada Mladina (SDP BiH), Edin Mušić (SDA), Nermin Nikšić (Klub poslanika SDS i PDP), Adil Osmanović (SDA), Mira Pekić (Klub poslanika SDS i PDP), Safet Softić (SDA), Mirko Šarović (Klub poslanika SDS i PDP) i Denis Zvizdić (SDA).

Dakle ukupno 27 poslanika u Predstavničkom domu trebalo bi podržati inicijativu SDS-a i PDP-a, a sudeći prema javnoj podršci upućenoj putem medija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije