SNSD dostavio imena poslanika za stalne komisije: Kraj blokade rada Parlamenta BiH?

E. H.
SNSD dostavio imena poslanika za stalne komisije: Kraj blokade rada Parlamenta BiH?
AA / Staša Košarac

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), odlučio je danas napokon predati svoje prijedloge za popunu stalnih radnih tijela Parlamenta Bosne i Hercegovine, potvrdio je za Radiosarajevo.ba glasnogovornij SNSD-a Radovan Kovačević.

Podsjećamo sve dok se ne formiraju stalne parlamentarne komisije rad Predstavničkog doma Parlamrenta BiH nije moguć.

Šef Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac dostavio je danas rukovodstvu Predstavničkog doma PSBiH imena SNSD-ovih parlamentaraca koji će u narednom periodu obnašati dužnost članova u šest parlamentarnih komisija.

Riječ je o Ustavnopravnoj komisiji, Komisiji za vanjske poslove, Komisiji za vanjsku trgovinu i carine, Komisiji za finansije i budžet, Komisiji za saobraćaj i komunikacije i Komisiji za ostvarivanje ravnopravnosti spolova.

Imena SNSD-ovih parlamentaraca koji će u narednom periodu obnašati dužnost članova u šest parlamentarnih komisija - undefined

Foto: Screenshot: Imena SNSD-ovih parlamentaraca koji će u narednom periodu obnašati dužnost članova u šest parlamentarnih komisija

Tako je za članstvo u Ustavnopravnoj komisiji dostavljena su imena Nebojše Radmanovića i Obrena Petrovića, u Komisiji za vanjske poslove ime Obrena Petrovića, u Komisiji za vanjsku trgovinu i carine ime Vojina Mitrovića, u Komisiji za finansije i budžet imena Dragan Bogdanića i Vojina Mitrovića, u Komisiji za saobraćaj i komunikacije ime Staše Košarca, a u Komisiji za ostvarivanje ravnopravnosti spolova ime Snježane Novaković-Bursać.

SDS i PDP na korak do deblokade rada Parlamenta Bosne i Hercegovine!

Podsjećamo, da je ovakva odluka donesena nakon što je jučer održana sjednica Zajedničkog kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine. Također indikativno je da ovakva odluka dolazi i nakon inicijative SDS-a i PDP-a da se izmjenama Poslovnika o radu Predstavničkog doma PSBiH omogući deblokiranje rada državnog organa zakonodavne vlasti. Vrlo je zanimljivo da je SNSD odlučio da donese ovakvu odluku nakon jučerašnje izjave šef kluba zastupnika SDA u Parlamentu BiH Adila Osmanovića koji je najavio da će SDA pružiti podršku prijedlogu SDS-a i PDP-a.

Osmanović: SDA će podržati izmjene Poslovnika Parlamenta BiH koje predlaže SDS i PDP

Ipak, SNSD i dalje ima mogućnost da prostim bojkotovanjem rada parlamentarnih komisija nastavi onemogućavati normalan rad Parlamenta BiH.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac kazao je da je ovo njihov odgovor na činjenicu da SDS i PDP u zajedničkim institucijama BiH nastavljaju sa orkestriranim djelovanjem protiv RS i njenih institucija.

Staša Košarac - undefined

AA: Staša Košarac

On je upozorio da su predstavnici SDS-a i PDP-a nastavili sa aktivnostima na provođenju njihove inicijative o izmjenama i dopunama Poslovnika Predstavničkom doma, uprkos zaključcima Narodne skupštine RS koji obavezuju predstavnike RS u Predsjedništvu BiH, u Predstavničkom i u Domu naroda Parlamenta BiH, kao i u Vijeću ministara, da ne učestvuju u mijenjanju Poslovnika o radu i drugih akata na način da se tim izmjenama smanjuje broj predviđenih srpskih glasova i glasova iz RS za donošenje odluka iz njihove nadležnosti.

Umjesto da poštuju zaključke Narodne skupštine RS, SDS i PDP su saveznike tražili i našli u SDA i drugim bošnjačkim partijama sa sjedištem u Sarajevu. Svi oni udružili su se da promijene Poslovnik, čime se ugrožava ustavna pozicija predstavnika srpskog naroda u zajedničkim institucijama i na drastičan način slabi pozicija poslanika iz RS u Parlamentu BiH“, pojasnio je Košarac.

Naglasio je da SNSD to nikada neće dopustiti i to je ključni razlog zbog kojeg su dostavili prijedlog članova u stalnim komisijama Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Košarac je upozorio da je SNSD izričito protiv izmjena Poslovnika Predstavničkog doma koje su predložili poslanici SDS-a i PDP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije