SDS i PDP na korak do deblokade rada Parlamenta Bosne i Hercegovine!

E. Halimić
SDS i PDP na korak do deblokade rada Parlamenta Bosne i Hercegovine!
Foto: Radiosarajevo.ba / Parlament BiH

Osamnaest poslanika Predstavničkog doma Parlamenta BiH spremno je podržati inicijativu promjene Poslovnika ovog doma koje su predložile Srpska demokratske stranke (SDS) i Partija demokratskog progresa (PDP), kazao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Podsjećamo, grupa opozicionih zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH zatražit će sazivanje hitne sjednice, a zahtjev će uputiti predsjedavajućem ovog doma Denisu Zvizdiću.

Prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika odnosi se na formiranje parlamentarnih komisija, zbog kojih je trenutno blokiran rad državnog zakonodavnog tijela.

Potpisnici ovog akta su zastupnici SDS-a i PDP-a Dragan Mektić, Miroslav Šarović, Branislav Borenović i Mira Pekić, a svoju podršku najavili su iz Naše stranke, Nezavisnog bloka, kao i zastupnik Damir Arnaut i Jasmin Emrić.

Branislav Borenović - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Branislav Borenović

Tako se u izmjenama poslovnika predlaže da „ukoliko dom u propisanom roku ne odluči o članstvu u komisijama, jer klubovi nisu dostavili svoj prijedlog, dom odlučuje o članstvu u komisijama prema članu 30. ovog poslovnika na prijedlog Кolegija doma“.

Također, „ukoliko klubovi poslanika i Кolegij doma ne postupe po članu 6. st. (1) i (2), dom će na prijedlog klubova poslanika koji su dostavili svoj prijedlog za članstvo u komisijama, na privremenoj osnovi do ispunjavanja uslova iz člana 6. st. (1) ili (2), odlučiti o članstvu u komisijama“.

Na ovaj način se drastično pojednostavljuje procedura formiranja stalnih komisija Predstavničkog doma Parlamenta BiH, a mogućnost blokiranja se svodi na minimum.

Šarovića smo pitali da li možemo govoriti o tome koje su sve stranke najavile podršku prijedlogu SDS-a i PDP-a.

Mirko Šarović - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Mirko Šarović

„Mi kao podnosioci ove inicijative, tačnije SDS i PDP ne govorimo o političkim strankama koje su spremne dati podršku, već radije govorimo o poslanicima u Predstavničkom domu kao pojedincima“, kazao nam je Šarović.

Dodao je da na taj način daju jasniju poruku o namjerama koje SDS i PDP žele da promoviraju.

„Još je sve u fazi pregovaranja, ali mogu reći da do danas je ovu inicijativu podržalo ukupno 18 poslanika od 42 koliko ih ima ovaj dom“, naglasio je Šarović.

Na naše pitanje čime će rezultirati eventualno usvajanje ove inicijative, Šarović je odgovorio da je primarni cilj inicijative da se odblokira rad državnog Parlamenta.

„Želimo da se napokon formiraju parlamentarne komisije i da se krene s radom. Ovdje je jasno da određena grupacija želi da to opstruira, ali to nanosi svima nama štetu. Definirali smo model kako to možemo uraditi, sad je na poslanicima da odluče“, kazao je Šarović za Radiosarajevo.ba.

Podsjećamo, još od decembra 2018. godine, odnosno konstituisanja Predstavničkog doma nikada nisu formirane parlamentarne komisije, odnosno stalna radna tijela koja razmatraju akte prije nego se nađu na sjednici ovog doma.

Riječ je o Ustavnopravnoj komisiji, Komisiji za vanjske poslove, Komisiji za vanjsku trgovinu i carine, Komisiji za finansije i budžet, Komisiji za saobraćaj i komunikacije i Komisiji za ostvarivanje ravnopravnosti spolova.

Košarac: Nepovratno urušavanje pozicije predstavnika RS

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je da bi usvajanje izmjena i dopuna Poslovnika Predstavničkog doma, koje su tražili poslanici SDS-a i PDP-a, nepovratno urušilo ustavnu poziciju predstavnika RS u institucijama BiH.

Nemamo nikakvu dilemu da je to sinhronizovano djelovanje SDA i SDS-a jer znamo da će Denis Zvizdić biti odsutan jer ide u Ameriku pa se očigledno traži termin da bi se moglo desiti da SDS i PDP podnesu zahtjev za posebnu sjednicu kad Zvizdić sleti na sarajevski aerodrom. To potpuno potvrđuje ono što mi sve vrijeme govorimo, da je sve ovo u vezi poslovnika aktivnost koju je osmislio SDA, a izvođač takvih radova su SDS i PDP“, kazao je Košarac.

On je uvjeren da bi s takvom inicijativom pozicija srpskih predstavnika u institucijama BiH u procesu odlučivanja mogla biti oslabljena.

„U tom slučaju za njih bi bilo prihvatljivo da u radnim tijelima Predstavničkog doma participira šest predstavnika iz FBiH, a samo jedan iz RS-a. Što govori da je to izdajnička politika, što derogira ustavni kapacitet RS i naravno predstavljanje i odlučivanje predstavnika iz RS na vješto osmišljen način da se ignoriše volja naroda. To je veoma opasno i ta inicijativa je nakaradna kao i politika SDS-a i PDP-a“, uvjeren je Košarac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije