Kinezi stižu u Muzej: U ovom mjesecu turistička tura "Valter brani Sarajevo"

S. H.
Kinezi stižu u Muzej: U ovom mjesecu turistička tura "Valter brani Sarajevo"
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Otvaranje Muzeja "Valter brani Sarajevo"

U spomen jednom od najpopularnijih ratnih filmova velikog bosanskohercegovačkog reditelja Hajrudina Šibe Krvavca u Sarajevu u Sarajevu je 6. aprila, na Dan Grada Sarajeva, otvoren muzej "Valter brani Sarajevo".

Valter se vratio u Sarajevo: Zavirite u prostorije novootvorenog Muzeja

"Do sada su u Muzeju veoma zadovoljni posjetama s obzirom na to da je ovo probni period od otvaranja", rekao je za Radiosarajevo.ba direktor Muzeja Jasmin Duraković.

Kako je rekao Duraković, u Muzej su uveli ekipu mladih ljudi, a pripreme za još ambiciozniji rad još uvijek traju.

U narednih mjesec dana planiraju uspostaviti turističku turu "Valter brani Sarajevo" kako bi svi zainteresirani posjetoci muzeja i turisti mogli posjetiti lokacije u Sarajevu na kojima je sniman ovaj kultni film.

Kako je ovaj film najveći uspjeh je doživio u Kini, gdje je postao najgledaniji strani film ikada, manje grupe Kineza već su posjetile Muzej, a krajem maja su najavljene posjete većih grupa.

"Već imamo dogovorene posjete sa nekim turističkim agencijama iz Kine", rekao nam je Duraković navodeći kako Kinezi žele vidjeti kompletnu turističku ponudu grada.

Procjenjuje se da je dosada film u Kini pogledan preko 10 milijardi puta. Zato ovaj film produciran u zemlji sa bogatom filmskom historijom i velikim rediteljima, koji su dobijali sve najveće svjetske nagrade – Zlatne palme, lavove, medvjede i Oskare, danas u Bosni i Hercegovini ima status najpopularnijeg filma ikada.

O Muzeju je pisao i jedan od najvećih kineskih medija China Daily.

China Daily: Kina pomaže u očuvanju Valterovog duha u Sarajevu

Duraković je za China Daily rekao da je Kina od samog početka odigrala veliku ulogu u trajnom uspjehu filma.

"Odmah je bio popularan u cijeloj Jugoslaviji i prodavan u 80 ili 90 zemalja, ali je Kina bila najveći hit", rekao je on.

Pored standardne postavke u Muzeju je otvorena i suvenirnica.

Podsjećamo, Muzej je posvećen upravo ovom filmu jer je on sam posveta čitavoj jednoj epohi, ali i živi simbol grada Sarajevo, te velika inspiracija generacijama novih bh. reditelja, regiona, te mnogima autorima po čitavom svijetu.

Film ima izuzetnu važnost za bh. kinematografiju zbog svog umjetničkog kvaliteta ali i teme zasnovane na historijskom liku u vremena borbe protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.

„Valter brani Sarajevo“ je ratni akcioni film rađen u produkciji „Bosna filma“ premijerno prikazan 1972. godine. Film je snimljen prema stvarnom historijskom liku Vladimira Perića Valtera, čuvenom pripadniku Pokreta otpora u okupiranom Sarajevu za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Ideju za film inicirao je, zajedno sa Savom Pređom, Valterovim suborcem i piscu ratnih memoara iz vremena antifašističke borbe Titovih partizana, reditelj Hajrudin Šiba Krvavac, dok je glavni scenarista bio Đorđe Lebović. 

Glavne uloge u filmu odigirali su Bata Živojinović, Ljubiša Samardžić, Rade Marković, Dragomir Gidra Bojanić, Neda Spasojević i drugi, dok je prepoznatljivu muziku za film komponovao Bojan Adamič. Film je sniman u Sarajevu i okolici.

Koliko je Nijemaca ubio Bata Živojinović u filmu Valter brani Sarajevo?

Film je svoju premijeru imao 1972. godine na Festivalu jugoslavenskog filma u Puli, gdje je reditelj Krvavac dobio Srebrenu arenu za režiju. Film je imao velikog uspjeha kod publike u tadašnoj Jugoslaviji i uskoro je prodan za kino distribuciju u velikom broju zemalja svijeta.

Žanrovski označen kao partizanski špageti vestern sa elmentima kriminaličkog filma i crpi svoje izvore iz najboljih tradicija svjetskog ratnog akcionog filma, kao i samog partizanskog filma, jedinog autentičnog filmskog žanra nastalog na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Jasna i čista naracija, dobri likovi i glumačka podjela, jezgroviti dijalozi, efektne akcione scene, dobro građena atmosfera napetosti, kao i sjajna upotreba muzike u filmu – stvorili su od ovoga filma čisti kult i djelo koje se može zavijek gledati.

Priča Ešrefe Krvavac o suprugu Hajrudinu: Život sa Šibom bio je najljepši film

Hajrudin Šiba Krvavac je bh. reditelj koji je svoju karijeru započeto kao snimatelj i reditelj brojnih dokumentarnih filmova. Njegov debitanski film bio je omnibus „Vrtlog“, koji je režirao sa bh. filmskim rediteljem Gojkom Šipovcem. Nakon toga 1967. godine samostalno snima režira „Diverzante“, u kojem on po prvi put pokazuje svoje filmsko majstorstvo u žanru ratnog akcionog filma, nakon toga sljede „Most“ (1969), „Valter brani Sarajevo“ i „Partizanska eskadrila (1979). godine, remek djela partizanskog akcionog filma. Umro je 1992. godine u Sarajevu.

Vremenom je popularnost njegovih djela, a naročito filma „Valter brani Sarajevo“, bila sve veća i oni su postali filmski i kulturološki mit. Danas je film „Valter brani Sarajevo“ upravo to - živući mit i legenda, djelo koje je puno više od jednog filma.

Nalazi se u ulici Dženetića čikma, u prostorijama Filmskog centra Sarajevo.

Muzej će raditi svaki radni dan od 9 do 17 sati u probnom periodu, a potom će se produžiti radno vrijeme tokom ljetne sezone.

Ulaz u Muzej košta 5 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije