China Daily: Kina pomaže u očuvanju Valterovog duha u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
China Daily: Kina pomaže u očuvanju Valterovog duha u Sarajevu
Foto: China Daily / Kina pomaže u očuvanju Valterovog duha u Sarajevu

Malo gradova u Evropi ima toliko različitih lica i identiteta kao Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, piše jedan od najvećih kineskih medija China Dailya tekst potpisuje Julian Shea.

Lokacija gdje je izvršen atentat koji je izazvao Prvi svjetski rat, održane Zimske olimpijske igre 1984. i najduža opsada u modernoj evropskoj istoriji, natopljena je historijom, ljepotom i tragedijom, i izgleda u jednakim dijelovima kao što su Istanbul iz 15. stoljeća, Beč iz 19. stoljeća i Pariz 21. 

Ali iako postoje sve te priče, ako pitate Kineze šta znaju o Sarajevu, šanse su da bi rekle jednu riječ: "Valter".

Film Valter brani Sarajevo iz 1972. godine je fikcionalizirani račun zasnovan na stvarnim događajima kada su se nacisti borili da kontrolišu grad, tada dio ujedinjene Jugoslavije, u Drugom svjetskom ratu i jedan je od najpopularnijih stranih filmova prikazan u Kini.

Sada, skoro pet decenija nakon puštanja, novi muzej u Sarajevu udahnula je svježi život legendi o Valteru, a Kina u 21. stoljeću može pomoći da se ona vrati u život na potpuno nov način.

Valter se vratio u Sarajevo: Zavirite u prostorije novootvorenog Muzeja

U filmu, nakon iscrpljujuće igre mačke i miša, u potrazi za neuhvatljivim liderom otpora poznatim samo kao Valter, Nijemci shvataju da Valter nije jedan čovjek, već duh grada, a stoji na terasi s pogledom na Sarajevo, jedan od oni ukazuju i izgovaraju besmrtnu liniju: "Das ist Valter." ("To je Walter.")

Reditelj Jasmin Duraković osnovao je sarajevski Muzej, koji je otvoren 6. aprila, na Dan oslobođenja grada. On je za China Daily rekao da je Kina od samog početka odigrala veliku ulogu u trajnom uspjehu filma.

"Odmah je bio popularan u cijeloj Jugoslaviji i prodavan u 80 ili 90 zemalja, ali je Kina bila najveći hit", rekao je on.

"U to vrijeme Kina je bila zatvorena od Zapada, a odnosi s Rusijom nisu bili tako dobri. Jugoslavija je bila i nezavisna komunistička zemlja, tako da je to bilo dobro za nas. Bio je to veliki uspjeh u kinematografiji, ali prava priča je počela 1975. kada je to prikazano na kineskoj državnoj televiziji. Tada ga je čitava zemlja vidjela, i od tada je postala nešto što sve generacije vole."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije