Dragan Čović – "soko" na ruskom putu

Radiosarajevo.ba
Dragan Čović – "soko" na ruskom putu
FOTO: Društvene mreže / Kolinda Grabar-Kitarović, Vladimir Putin i Dragan Čović

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Dragan Čović boravit će 10. i 11. februara, na poziv predsjednice Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentine Matviyenko, u službenoj posjeti Ruskoj Federaciji.

Piše: Faruk Vele

Pprogramom službenog boravka u Moskvi planirana je i posjeta Moskovskom državnom institutu međunarodnih odnosa (MGIMO) Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije, te predavanje Dragana Čovića na sjednici Balkanskog kluba Centra za studije zemalja jugoistočne Evrope, saopćio je danas Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

Moćna Putinova dama

Bila bi to još jedna u nizu privatnih i državi potpuno beskorisnih posjeta o trošku bh. građana da nova ruska epizoda mostarskog „sokola“ nije krajnje indikativna i jasan znak nastavka njegove proruske politike u institucijama BiH.

Tim prije jer je u prvom planu posjete čelnika HDZ-a i njegove nevladine organizacije HNS jeste ličnost jedne "od najmoćnijih žena Rusije", Valentine Matviyenko, koju je bosanskohercegovačka javnost itekako imala priliku upoznati.

Naime, predsjednica gornjeg doma parlamenta Rusije održala je pred Domom naroda parlamenta Bosne i Hercegovine u Sarajevu 23. aprila 2018. godine skandalozan protuzapadni govor, uz brojne negativne reakcije iz BiH, pisala je tada Hina.

Matviyenko u Parlamentu BiH: Rusija traži da se vlast preda bh. entitetima

Matvijenko je iz Sarajeva otvoreno poručila kako se Sjedinjene Američke Države odnose neprijateljski prema Rusiji, kritizirala je Crnu Goru zbog ulaska u NATO te indirektno zaprijetila Makedoniji ukoliko krene istim tim putem.

Nudeći BiH igru "ruskog ruleta", založila se za razvlašćivanje bh. države, te "predaju vlasti bh. entitetima", odnosno ukidanje institucije visokog predstavnika u BiH.

Dan kasnije Matviyenko se u Banjoj Luci susrela sa Dodikom i otvoreno poručila da je protiv ulaska naše zemlje u NATO, ne skrivajući namjere da se mimo svake dobre diplomatske prakse miješa u unutrašnje bosanskohercegovačke prilike.

Matviyenko s Dodikom o ulasku BiH u NATO: Rusija je protiv militarizacije Europe

Pakt sa Dodikom

U ovoj priči treba tražiti razloge zbog čega se Čović kasnije, kada je riječ o NATO integraciji BiH, uglavnom stavljao na stranu Milorada Dodika, nerijetko lobirajući da se državna vlast formira bez slanja Godišnjeg nacionalnog plana za NATO (ANP).

E, kake onda pozitivne ishode BiH može očekivati kada se iduće sedmice budu susreli Čović i Matviyenko?! Naprotiv.

Očito da se ruski upliv u dešavanja u BiH, poslije kratkog time outa, nastavlja. Nakon što su NATO saveznici saopćili da se Program reformi koji je dostavila Bosna i Hercegovina u decembru 2019. godine smatra dobrom osnovom za nastavak saradnje između NATO-a i Bosne i Hercegovine, cilj je, u skladu sa poznatom Gerasimovovom doktrinom hibridnih prijetnji i ratovanja, nastaviti sa destabilizacijom ove zemlje i onemogućavanje dovršetka evroatlanskog procesa.

Ovaj put u fokusu je Izborni zakon u BiH. Čović je još ranije dobio podršku Rusije za "neophodne promjene Izbornog zakona", naravno, na način kako to HDZ BiH želi.

O tome je čelnik vodeće hrvatske stranke do sada u više navrata razgovarao sa ruskim ambasadorom Peterom Ivanvocom, koji se još u augustu 2017. založio za "rješavanje hrvatskog pitanja u BiH". To su Čoviću bliski mediji s oduševljenjem slavili sve zaboravljajući i "europske vrijednosti" i NATO i želju Franje Tuđmana da Hrvate usmjeri na prozapadni put, daleko od balkanskih plemena.U svemu tome svoje interese vide i Rusija i bh. entitet RS, nastojeći problem prebaciti u dvorište Federacije BiH, što gledamo i kroz aktuelnu blokadu formiranja federalne vlasti.

Ruski interesi

Rusija u regiji ima dva interesa. Onaj ekonomski te interes zaustavljanje daljnjeg širenja NATO-a. Žurnalov novinar Avdo Avdić posljednjih godina često je pisao o ekonomskim i političkim uplivima Rusije na teritoriji BiH. Za oba upliva imali su svesrdnu podršku Milorada Dodika, a potom i njemu odanog unutrašnjeg saveznika Dragana Čovića, predsjednika HDZ BiH.

Žurnal je na nekoliko primjera ukazivao na takve utjecaje, koji sežu mnogo dalje od druženja Čovića i bivše predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović sa ruskim liderom Vladimirom Putinom tokom Svjetskog prvenstva u nogometu 2018. godine.

Naime, kolega Amarildo Gutić je kao ilustraciju naveo tajni susret Nikolaja Patruševa, bivšeg šefa ruske obavještajne službe FSB, Čovića te Milijana Vase Brkića dopredsjednika HDZ-a Hrvatske.

„Tema sastanka bili su predstojeći izbori u BiH, te ponovni izbor Dragana Čovića za člana Predsjedništva BiH. Pored zadržavanja Dragana Čovića, cilj je i zadržavanje ruskog političkog, poslovno-gospodarskog i strateško-obavještajnog interesa na području BiH i Hrvatske“, navedeno je u dokumentima čiji je sadržaj Žurnal objavio jula 2018. godine.

O tome zašto je Čovićeva gubernija odana Rusiji, a ne NATO-u, veoma argumentirano je pisao i kolega Sead Omeragić.

Nema dileme da će upravo takvu politiku "uglavljivanja" ruskih interesa Čović nastaviti i po povratku iz Moskve. Zanimljivo će, međutm, biti kako će na ovakve u osnovi protuzapadne poteze reagirati novi hrvatski predsjednik Zoran Milanovć, te proevropski predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Do tada, ako ništa, sigurni smo da predsjedavajući Doma naroda BiH neće imati problema s ćirilicom. "На здоровье!"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije