Matviyenko u Parlamentu BiH: Rusija traži da se vlast preda bh. entitetima

Radiosarajevo.ba
Matviyenko u Parlamentu BiH: Rusija traži da se vlast preda bh. entitetima
Valentina Matviyenko, predsjednica Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije, u okviru posjete našoj zemlji obratila se bh. parlamentarcima.

Podsjetila je da je Rusija jedan od garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da podržava predaju vlasti bh. entitetima BiH, odnosno ukidanje institucije Visokog predstavnika.

"Ovo je kompliciran period, naša zemlja je uzimala učešće u stvaranju nove države Bosne i Hercegovine. Dejton garantira jednakost tri naroda, dva entiteta i poštovanje svih načela. Rusija je usmjerena prema konstruktivnim sadržajima i zainteresirana za proširenje suradnje s bh. entitetima i državom BiH u cjelini", izjavila je u Parlamentarnoj skupštini BiH. 

"Rusija se zalaže za predaju vlasti entitetima BiH, zalaže se za odlazak Visokog predstavnika. Njegovo prisustvo ponižava narode BiH, oni trebaju sami da vladaju sudbinom svoje zemlje", rekla je Valentina Matviyenko.

Iznijela je tvrdnju da se u BiH desio građanski rat. te iznijela ozbiljne optužbe na račun Zapada.

"U svemu pokušavaju da optuže Rusiju koja vodi nezavisnu politiku", kazala je Matviyenko, navodeći slučaj Skripal i hemijski napad u Siriji.

"Sve je to iz iste kuhinje, ali beskorisno. Rusija neće odustati od svojih principa. Ne može se ponoviti ono što se dogodilo u Iraku, Libiji, bombardovanju Jugoslavije", rekla je u obraćanju.

Smatra da je eprihvatljivo da se pred BiH i druge zemlje postavlja izbor: EU ili Rusija. 

"Taj diktat je neprihvatljiv. Zemlje same treba da odluče s kim će surađivati. BiH je uspostavila diplomatske odnose sa više do 150 država svijeta", navela je, rekavši da podržava jačanje suvereniteta i jačanje bilateralnih odnosa. 

"BiH uvijek može računati na Rusiju", poručila je kazavši da Rusija nikada nije nametala niti podržava miješanje u unutrašnje odnose suverenih zemalja. 

Navela je da Rusiju raduje želja Bosne i Hercegovine za saradnju i da posebno uvažavaju principijelno odbijanje BiH da se priključi nelegitimnim sankcijama protiv njene zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije