Matviyenko s Dodikom o ulasku BiH u NATO: Rusija je protiv militarizacije Europe

Radiosarajevo.ba
Matviyenko s Dodikom o ulasku BiH u NATO: Rusija je protiv militarizacije Europe
Foto: Anadolija / Valentina Matviyenko s Miloradom Dodikom u Banjoj Luci
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istaknuo je veliku zahvalnost ruskoj delegaciji nakon što je ona, predvođena visokom dužnosnicom Valentinom Matviyenko, stigla u Banja Luku.

Nakon sastanka sa predsjednikom ruskog Savjeta Federacije Valentinom Matvijenko, Dodik je posebno naglasio saradnju RS-a i Ruske Federacije na političkim pitanjima, te zahvalio predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu na jasnom i uravnoteženom stavu po pitanju Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH.

"Danas smo razgovorali o nizu političkih i ekonomskih pitanja, te iskazali visok stepen saglasnosti. Republika Srpska je zadovoljna i ponosna na dobre odnose sa Ruskom Fedaracijom i želimo da ih podignemo na još veći nivo", rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

Zahvalio je Rusiji i njenom predsjedniku Vladimiru Putinu na očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Naša saradnja sa EU ne može biti na uštrb saradnje sa Ruskom Federacijom", rekao je Dodik dodajući da rezolucija NS RS obavezuje sve institucije Srpske na vojnu neutralnost pa i prema NATO.

Dodik je dodao da je ekonomska saradnja sa Rusijom veoma intenzivna, izdvajajući saradnju sa kompanijama Zarubežnjeft i Gasprom, a za početak maja je najavio potpisivanje sporazuma oko rekonstrukcije termoelktrana, kao i ugovor o nabavci helikoptera za potrebe Policije Republike Srpske.

"Srpska je zahvalna i ponosna na dobre odnose da Ruskom Federacijom", poručio je Dodik i dodao da je saradnja izuzetna i na političkom nivou.

Valentina Matvijenko se zahvalila na toplom dočeku i gostoprimstvu srpskih domaćina i naglasila da to doživljava kao poseban gest koji pokazuje koliko se poštuje Ruska Federacija.

"Republika Srpska je bratska republika i važan partner Rusije na Blakanu. Zahvaljujući naporima predsjednika Dodika, posljednjih godina smo unaprijedili naše odnose", dodala je Matvijenko.

Ona je istaknula da je prošle godine robna razmjena Rusije povećana za 16 posto i iznosila je 345 milijardi eura, a da je robna razmjena prema Republici Srpskoj iznosila 75 posto od ukupne robne razmjene prema BiH. Kada je riječ o pristupanju BiH u NATO savez dodala je kako Rusija ne podržava ovaj potez bh. političara.

"Pozicija Rusije je ovdje otvorena i jasan. Mi nastupamo protiv militarizacije europskih država i nismo za širenje NATO-a ni za stvaranje novih 'linija'. Ti potezi pogoršavaju stanje u Europi. Sigurnost može biti samo jedinstvena za sve zemlje i ona nije moguća bez Rusije, kao što ruska sigurnost nije moguća bez Europe. Zato činimo sve da bi vodili dijalog s našim partnerima. Mi se zalažemo za jedinstven evropski prostor sigurnosti. Da bi naša zajednička europska kuća bila prosperitetna to se mora postići", zaključila je Matviyenko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije