CBBH: Zainteresirani smo za dio Hastahane, želimo biti dobar susjed i pomoći zajednici

Radiosarajevo.ba
CBBH: Zainteresirani smo za dio Hastahane, želimo biti dobar susjed i pomoći zajednici
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Hastahana

Možete biti sigurni da će Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBBiH) nastaviti dosljedno provoditi svoju zakonom definisanu funkciju u korist svih građana Bosne i Hercegovine, uz poštivanje interesa lokalne zajednice u kojoj djeluje, odgovorili su za Radiosarajevo.ba iz Centralne banke Bosne i Hercegovine nakon napisa u medijima kako ova državna institucija namjerava kupiti zemljište na kojem se nalazi park "Profesor doktor Nijaz Duraković", poznatiji kao Hastahana.

Općina Centar Sarajevo: Centralna banka namjerava kupiti zemljište na Hastahani

Podsjetimo, Klub vijećnika SDP-a je otkrio da je na dnevni red sjednice Općinskog vijeća, zakazane za 18. novembar, uvrštena tačka "Prijedlog odluke o prodaji neizgrađenog građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom označenog kao k.č. 782/6 iz z.k. ul. 294 K.O. Sarajevo VII". Ova politička stranka je kao kupca zemljišta navela Centralnu banku Bosne i Hercegovine.

Zbog cijele priče, danas će, dok bude trajala sjednica Općinskog vijeća Centar, ispred ove zgrade biti održani i građanski protesti.

"Kako bi uspješno ispunila svoju misiju i mandat definisan Zakonom o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine, ova institucija ima obavezu da kontinuirano radi na osiguravanju uslova za poslovanje u skladu sa najvišim profesionalnim standardima na svim lokacijama na kojima posluje", kažu nam iz Centralne banke. 

U tom smislu, pojašnjavaju, Centralna banka Bosne i Hercegovine već duže vrijeme radi na osiguravanju adekvatnog prostora za smještaj svoje Glavne jedinice Sarajevo. 

"Dio tih aktivnosti je trenutno fokusiran na nabavku adekvatne lokacije na području grada Sarajeva radi izgradnje objekta u skladu sa potrebama banke, a jedna od onih koje su razmatrane jeste i lokacija Hastahana. U ovom slučaju, govorimo o deset posto sadašnje površine parka Hastahana, dok bi preostalih 90 posto, prema predloženom regulacionom planu, činila zelena površina. Kao što je to bio slučaj i do sada sa svim objektima koje je Centralna banka Bosne i Hercegovine ima i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine, namjera naše institucije jeste da rješenje bude urađeno u skladu sa najvišim profesionalnim standardima, a uz maksimalno uvažavanje stava i želja stanovnika lokalne zajednice", poručili su iz Centralne banke u izjavi za Radiosarajevo.ba.  

Dodaju da, pored želje da bude dobar susjed, Centralna banka Bosne i Hercegovine, kao društveno odgovorna institucija, želi da kroz svoje djelovanje unaprijedi zajednicu u kojoj djeluje. 

"Vođeni navedenim principima, koji su primijenjeni prilikom planiranja svih naših prethodnih investicija, možemo biti sigurni da planirani objekat svojim dizajnom, arhitektonskim rješenjem i spratnošću ni na jedan način neće narušiti planirani koncept prostora na kome bude lociran. To se svakako podrazumijeva i ukoliko bi izbor za gradnju objekta bila lokacija Hastahana, a koji bi i pored objekta banke dominantno ostao parkovska, zelena površina, trg, ugodno i bezbjedno mjesto okupljanja i kulturnih dešavanja svih građana i gostiju grada Sarajeva", zaključili su iz Centralne banke BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije