Općina Centar Sarajevo: Centralna banka namjerava kupiti zemljište na Hastahani

B. Redžić
Općina Centar Sarajevo: Centralna banka namjerava kupiti zemljište na Hastahani
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Nedžad Ajnadžić

Iz sarajevske Općine Centar Sarajevo su za portal Radiosarajevo.ba  komentarisali navode vijećnika Socijaldemokratske partije (SDP) da ova lokalna zajednica namjerava prodati zemljište na kojem se nalazi park Profesor doktor Nijaz Duraković, poznatiji kao Hastahana.

Klub vijećnika SDP-a tvrdi da je na dnevni red sjednice Općinskog vijeća, zakazane za 18. novembar, uvrštena tačka "Prijedlog odluke o prodaji neizgrađenog građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom označenog kao k.č. 782/6 iz z.k. ul. 294 K.O. Sarajevo VII".

Ova politička stranka je kao kupca zemljišta navela Centralnu banku Bosne i Hercegovine.

SDP BiH: Općina Centar namjerava prodati Hastahanu

Za naš portal iz Općine Centar su potvrdili da će spomenuta tačka biti razmatrana na sjednici i to zbog "izgradnje poslovnog javnog sadržaja."

Također su potvrdili da Centralna banka zahtjeva kupovinu zemljišta na Hastahani.

Kako je istaknuto u odgovoru na upit, načelnik Općine Nedžad Ajnadžić podržava odluku o prodaji smatrajući da je ovoj, kako je napisano, važnoj državnoj instituciji mjesto na području ove lokalne zajednice.

Naglašeno je da ova institucija neće biti smetanja razvoju parka, mobilijara i sportskih igrališta koji će, kako je navedeno, zauzimati 87 posto površine parka.

Dan za porodicu u Hastahani - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Hastahana

Iz Općine Centar Sarajevo su ponovili da će se ispod parka nalaziti graža, umjetnički paviljon, sjedište mjesne zajednice i drugo.

Podsjetili su da će konačnu riječ po ovom pitanju donijeti Općinsko vijeće.

Vijećnici SDP-a su pozvali vijećnike iz drugih političkih stranaka da ne podrže ovaj prijedlog.

Krajem jula ove godine, Općinsko vijeće je usvojilo izmjene i dopune Regulacionog plana za Hastahanu.

Vijećnici prihvatili regulacioni plan za Hastahanu

Usvajanju ove odluke su prethodile brojne javne rasprave i protesti dijela nezadovoljnih građana - oni traže da se park samo uredi i nisu im prihvatljive bilo kakve građevinske intervencije odnsno gradnja bilo kakvihh objekata.

Zajedničko fotografisanje u Hastahani: Građani ne žele bilo kakve objekte

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije