Skandali i velika tragedija: Život princeze Diane bio je sve samo ne bajkovit

Radiosarajevo.ba
Skandali i velika tragedija: Život princeze Diane bio je sve samo ne bajkovit
Foto: Profimedia / Princeza Diana
Na današnji dan prije 21 godinu u saobraćajnoj nesreći u Parizu tragično je završio život 36-godišnje princeze Diane, aristokratske ljepotice čiji je bajkoviti brak s princom od Walesa završio također tragično, u skandalu.

U vrlo kratkom vremenskom periodu Diana je okusila niz pobjeda i poraza.

Dječje snove o udaji za princa dosanjala je nakon što je ponovno srela Charlesa, starijeg brata njezinog prijatelja iz djetinjstva, no kraljevski se brak brzo strmoglavio nakon bolnih priznanja o preljubu.

Prije 20 godina princeza Diana posjetila BiH: Podrška žrtvama mina

Preporod nakon bračnog kraha doživjela je zahvaljujući svom humanitarnom djelovanju, a život skončala u potjeri paparazza željnih senzacije.

Od trenutka kada ju je Charles počeo osvajati do njezine prerane smrti, interes svijeta za Dianom nije blijedio, a moderna princeza je postala predmet nezasitne znatiželje, špekulacija i medijskih izvještavanja.

Rođena 1. jula 1961. kao treće od četvero djece grofa Johna Spencera i njegove supruge Frances Roche, Diana Frances Spencer je odrastala u palači pored kraljevske kuće Sandringhama pa joj je jedan od prijatelja iz djetinjstva bio društveniji brat suzdržanog princa Charlesa.

Pet stvari koje zasigurno niste znali o neprežaljenoj Lady Di

Akademsko obrazovanje nije ju previše zanimalo pa je sa školovanje završila kroz nekoliko godina i zaposlila se kao odgajateljica u vrtiću.

Iako su se dugo poznavali, Charles i Diana postali su si bliži nakon što su mu je ponovno predstavili 1977. tijekom lova na fazane.

Kad je Charles 3. februara 1981. zaprosio Dianu, nacija je bila očarana, jer činila se savršenom mladom za princa od Walesa. Bila je prva britanska državljanka još od 1659. godine koja će se udati za nasljednika britanskog prijestolja, anglikanka čiji je budući suprug predodređen da jednog dana upravlja Engleskom crkvom i žena čija prošlost ni na koji način nije okaljana.

Njihovo globalno emitirano vjenčanje bilo je jedno od najvažnijih događaja iz 1981. godine. 

Sljedećih sedam godina nije bilo tako idilično. Diana je prošla kroz bolnu transformaciju od privatne osobe u javnu princezu, rukovala se s hiljadama ruku, prisustvovala na stotinama raznih ceremonija i posjetila 19 zemalja.

Unatoč očiglednoj ljubavi i naklonosti jednog prema drugom u prvim godinama braka, pritisci koje sa sobom nosi kraljevski brak počeli su uzimati danak.

Razvod braka činio se nezamislivim. Kralj Engleske je ujedno i vrhovni poglavar Engleske crkve, a razvod bi ozbiljno ugrozio Charlesovo prijestolje.

Unatoč tome, 9. decembra 1992. kraljevski par je objavio da se i formalno razvode, a iako su detalji bili obavijeni velom tajne, bivši su supružnici u intervjuima iznijeli svoje prave osjećaje vezane uz taj brak.

Kraljica Elizabeta II nakon toga ih je zatražila da se razvedu. Brak koji se nekada činio tako savršenim i službeno je bio okončan.

U jednom pariškom restoranu primijetili su je 25. jula 1997. s lijepim tamnokosim muškarcem, koji je kasnije identificiran kao Dodi Fayed, sin Mohameda Fayeda, vlasnika robne kuće Harrods u Londonu.

Fotografije atraktivnog para uskoro su zauzele naslovnice časopisima.

Vozač automobila u kojem su se na zadnjem sjedalu vozili Diana i Fayed, vozio je prebrzo pokušavajući pobjeći paparazzima koji su je uznemiravali pretjeranim zabijanjem nosa u njezin život.

Izgubio je nadzor nad vozilom, a u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u rano jutro 31. augusta 1997. godine, život su izgubili i Diana i Fayed, puše Tportal.

 

Podsjećamo, 10. augusta 1997, godine Diana, princeza od Velsa, srela se u Bosni i Hercegovini sa žrtvama mina u sklopu svoje kampanje kojom je željela skrenuti pažnju na globalni problem neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Diana je u BiH provela tri dana i obišla je žrtve u nekoliko bh. gradova, pružila im podršku i nadu u bolje sutra

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije