Prije 20 godina princeza Diana posjetila BiH: Podrška žrtvama mina

Radiosarajevo.ba
Prije 20 godina princeza Diana posjetila BiH: Podrška žrtvama mina
Foto: EPA / Princeza Diana u BiH
Prije tačno 20 godina, 10. augusta 1997, godine Diana, princeza od Velsa, srela se u Bosni i Hercegovini sa žrtvama mina u sklopu svoje kampanje kojom je željela skrenuti pažnju na globalni problem neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Diana je u BiH provela tri dana i obišla je žrtve u nekoliko bh. gradova, pružila im podršku i nadu u bolje sutra.

Ova posjeta našoj zemlji bila je nažalost posljednja humanitarna posjeta omiljene princeze jer je dvadesetak dana nakon poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu. 

Princezu je u Sarajevu dočekao Ken Rutherfod, britanski profesor, jedan od osnivača organizacije Landmine Survivors Network (LSN) koji je tada naglasio kako svakog mjeseca u BiH bude i do 80 novih žrtava, od čega su mnoga djeca. 

Princeza Diana se tokom posjete BiH nije željela sretati s političarima, ona je svoju posjetu opisala kao "potpuno privatnu". Željela je posjetiti domove žrtava mina i sresti se s lokalnim udruženjima invalida i specijalista za rehabilitaciju. 

Mnogi su bili sretni zbog posjete i cilja princeze Diane na ukazivanje na veliki problem, posebno u zemlji za koju se tada procjenjivalo da ima oko milion zaostalih mina iz rata. 

Ministarstvo za vanjske poslove Velike Britanije dalo je dozvolu za putovanje iako su sigurnosne implikacije bile razmatrane. 

Drugog dana njena posjeta princeza je imala iznenađenje - rođendanski poklon za čovjeka koji je nastradao od mine. Muhamed Šoljankić izgubio je stopalo 1994. godine i princeza Diana je u okviru svoje posjete njemu poklonila protetičko stopalo koje nije mogao sam nabaviti. 

Lady Di se u BiH sastala s još nekoliko žrtava u nekoliko gradova u BiH. U Tuzli je srela bivšeg vojnika Franju Kresića koji je zbog mine izgubio obje noge do koljena. 

Posjetila je i porodicu vojnika Nedima Brkića u Gračanici. Nedim Brkić je poginuo nakon što je stao na minu. U Zenici je princeza prisustvovala utakmici u sjedećoj odbojci. Trećeg i posljednjeg dana obilaska BiH princeza Diana boravila je u Sarajevu, gdje je posjetila civile povrijeđene minama. Tada je obišla kuću 15-godišnje Mirzete Gabelić koja je u 1997. godine u februaru izgubila dio noge kada je stala na minu na putu do lokalne pijace. 

Princezina posjeta sarajevskom naselju Buča Potok izazvala je veliko uzbuđenje stanovništva. Posebno je bila sretna Mirzeta koja je nakon nesreće zahvaljujući italijanskoj donaciji dobila protezu. 

Diana je s Mirzetom i njenom porodicom provela oko pola sata a neki od prisutnih kazali su da je princezu posebno pogodio susret s Mirzetom i privjesak na njezinu vratu na kojem je pisalo "Love"

Kasnije istog dana Diana je posjetila Centar za uklanjanje mina u kasarni Maršal Tito u Sarajevu.  Priređen je i poseban program za princezu, a SFOR-ovi vojnici koji su bili svuda oko kasarne kazali su da je bila opuštena i sretna

Prošlo je dvadeset godina od posjete velike humanitarke - princeze od Velsa, a BiH još nije riješila problem zaostalih mina. Smatra se da u BiH ima oko 1 000 kvadratnih kilometara s oko 80 000 zaostalih mina. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije