Pet stvari koje zasigurno niste znali o neprežaljenoj Lady Di

Radiosarajevo.ba
Pet stvari koje zasigurno niste znali o neprežaljenoj Lady Di
Za svoga života bila je omiljena članica britanske kraljevske porodice, a mnogi ni dan danas, 21 godinu kasnije, ne mogu prežaliti što je tako rano izgubila svoj život.

Iako je, posebno nakon njezine smrti, o princezi Diani napisano knjiga i knjiga, još uvijek postoje neke stvari koje nisu toliko poznate javnosti.

Prije 20 godina princeza Diana posjetila BiH: Podrška žrtvama mina

Kada je prvi puta upoznao Dianu, princ Charles bio je u vezi s njezinom starijom sestrom Sarah. Veza je naprasno prekinula kada je u novinama objavljena izjava kako nije zaljubljena u princa Charlesa. S druge strane, Diana je bila opčinjena sa svime vezanim uz kraljevsku porodicu, te je čak imala Charlesovu fotografiju zataknutu iznad svog kreveta u internatu koji je pohađala.

princeza_diana_independent.jpg - undefined

Voljela bih biti plesačica ili princeza od Walesa, rekla je svojevremeno svojim prijateljima u razredu. Kada je upoznala tada 28-godišnjeg Charlesa, Diana je imala tek 16 godina. "Sjećam se kada ga je upoznala, jer nakon tog vikenda nije mogla prestati pričati o njemu. Rekla mi je: 'Upoznala sam ga! Napokon sam ga upoznala!'', otkrila je njezina bivša učiteljica muzičke kulture.

Vjenčanica princeze Diane bila je ukrašena s više od 10 hiljada sićušnih bisera i bisernih šljokica, a uključivala je i gotovo osam metara dugačak veo, koji je ušao u hsitoriju kao najduži ikada. Kako bi poduprla britansku modnu industriju, Diana je odabrala mladi dizajnerski dvojac Davida i Elizabeth Emanuela, koje je upoznala preko urednika Vogue.

Za obrazovanje najmlađih članova kraljevske porodice tradicionalno su angažirani privatni učitelji, guvernante, no, princeza Diana to je promijenila. Naime, ona je insistirala da se princ William upiše u vrtić u Londonu, te je on na kraju postao prvi član kraljevske porodice koji je pohađao vrtić izvan zidina palače.

princeza_diana_u_bih_EPA3.jpg - undefined

Foto: EPA / Princeza Diana u BiH

Kada bi organizirala bankete i domjenke, Diana je preferirala da se postave okrugli stolovi, za koje je moglo sjesti po 10 osoba, a tako se najlakše komuniciralo tokom večere. S druge strane, često je sama znala jesti u kuhinji ili za šankom, a to nikada nije palo niti jednom drugom članu kraljevske porodice.

Svoj zaručnički prsten s 18-karatnim safirom, princeza je pronašla u katalogu, iako je bio običaj da se za članove porodice rade po narudžbi. Stoga ne čudi da je zbog toga izbio omanji skandal. Naime, u to vrijeme zlatarnica Garrard takav je prsten putem kataloga prodavala za oko 150.000 KM, te ga je mogao kupiti ko god je htio.

Nakon njezine smrti, prsten je naslijedio princ Harry, no ustupio ga je svom bratu Williamu za prosidbu Kate Middleton. Postoji priča kako ga je William uzeo iz kraljevskog sefa i u ruksaku nosio tri sedmice, tokom njihova putovanja po Africi, prije negoli ju je zaprosio.

Podsjećamo, 10. augusta 1997, godine Diana, princeza od Velsa, srela se u Bosni i Hercegovini sa žrtvama mina u sklopu svoje kampanje kojom je željela skrenuti pažnju na globalni problem neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Diana je u BiH provela tri dana i obišla je žrtve u nekoliko bh. gradova, pružila im podršku i nadu u bolje sutra.

Ova posjeta našoj zemlji bila je nažalost posljednja humanitarna posjeta omiljene princeze jer je dvadesetak dana nakon poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije