Lejla Huremović uoči prve bh. Povorke ponosa: Ne želimo biti nevidljivi!

J. Ć.
Lejla Huremović uoči prve bh. Povorke ponosa: Ne želimo biti nevidljivi!
Foto: Facebook / Lejla Huremović

Prva bosanskohercegovačka Povorka ponosa koja će se održati u Sarajevu 8. septembra, predstavlja protest protiv nejednakosti i kršenja ljudskih prava lezbejki, gej, biseksualnih, trans, interspolnih i queer osoba.

Prva bh. povorka ponosa u Sarajevu 8. septembra 

Povorka ponosa predstavlja vid borbe protiv sveprisutnog nasilja kojom se zahtijeva jednak pristup javnom prostoru kao svi ostali građani i građanke.

Javne ličnosti iz Sarajeva poručile da će izaći na Povorku ponosa

U kratkom razgovoru za Radiosarajevo.ba, članica Organizacionog odbora prve bosanskohercegovačke Povorke ponosa, Lejla Huremović govori o važnosti ovog događaja, položaju LGBTIQ osoba u BiH kao i sigurnosti samog događaja.

"Cilj organizovanja Povorke ponosa u Bosni i Hercegovini jeste prije svega da se podigne vidljivost o postojanju lezbejki, biseksualnih, trans, interpolnih i queer osoba u BiH.

Šta to zapravo znači?
Povorka ponosa - undefinedFoto: Slavko Midzor/PIXSELL: Povorka ponosa

To znači da, ukoliko mi nismo vidljivi u ovoj državi, ne možemo ni da se borimo za naša prava. I to nam se konstantno govori posljednjih 15 godina od kada postoji aktivizam u BiH. Podizanjem vidljivosti ka postojanju LGBTIQ osoba u ovome društvu, onda se možemo i osvrnuti na probleme s kojima se susrećemo, možemo da 'upremo prstom' u svo to nasilje koje postoji nad nama, svu homofobiju koja je prisutna u svim sferama LGBTIQ osoba.

Cilj povorke definitvino jeste da se zajedno borimo protiv nasilja koje postoji, da zajedno svi u ovome društvu pokušamo stvoriti što sretnije i bolje društvo za sve nas", istaknula je Huremović.

Povorka ponosa doprinosi slobodi izbora i govora kao jednog od temeljnih ljudskih prava. Na pitanje, da li očekuju podršku civilnog društva u BiH, Huremović odgovara:

Za Radiosarajevo.ba / Ambasada SAD-a: U potpunosti podržavamo prvu bh. Povorku ponosa

"Naravno, jako mnogo organizacija i pojedinaca, aktivista i aktivistkinja se javlja i dolaze na povorku da šetaju s nama. Mi smo uvjereni da civilno društvo u BiH vidi Povorku ponosa kao jedno vrlo važno okupljanje i da će definitivno biti s nama u nedjelju."

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) obezbjeđivat će povorku ponosa u nedjelju, 8. septembra. 

"Mi redovno komunicirima s Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Vladom Kantona Sarajevo i posljednjih pet mjeseci održavamo redovne sastanke. Policija je poručila da će oni profesionalno pristupiti ovome događaju te da će sigurnost biti na nivou. Poznato je da će veliki broj policajaca biti na ulicama Sarajeva toga dana, koji su garantovali sigurnost svih učesnika i učesnica", rekla je za portal Radiosarajevo.ba Lejla Huremović, članica Organizacionog odbora prve bh. Povorke ponosa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije