Ambasada SAD-a: U potpunosti podržavamo prvu bh. Povorku ponosa

Radiosarajevo.ba
Ambasada SAD-a: U potpunosti podržavamo prvu bh. Povorku ponosa
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Američki ambasador Eric Nelson

Povodom debate u bosanskohercegovačkoj javnosti o održavanju prve bh. Povorke ponosa, koja je dovela do prilično oštrih stavova "za" i "protiv" ovog događaja, danas je reagirala i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

Piše: F. V.

Na upit portala Radiosarajevo.ba za komentar na pozive za preispitivanje odluke o održavanju bh. Povorke ponosa, kao i stav Ministarstva unutrašnjih poslova KS da nije isključena mogućnost zabrane navedenog događaja, što je dodatno otvorilo prostora za brojne reakcije i različite komentare, Ured za odnose s javnošću Ambasade SAD-a je saopćio:

"Ambasada SAD-a u potpunosti podržava prvu bh. Povorku ponosa, njene organizatore i građane koji odluče sudjelovati. Očekujemo da će se javni dužnosnici, institucije i građani pobrinuti da ovaj događaj protekne mirno i dostojanstveno".

Ista ljudska prava za sve, podsjećaju iz Ambasade, to je suština Povorke ponosa.

"Šetnja u povorci je način da se iskaže podrška članovima LGBTI zajednice, kao i pripadnicima drugih manjinskih grupa i ranjive populacije, koji zaslužuju da imaju ista prava i slobode kao i svi ostali. Ovo je prilika za Bosnu i Hercegovinu - koja teži da bude otvorena, multikulturalna zemlja koja poštuje prava svih pojedinaca - da pokaže tolerantnost i uvažavanje različitosti", kazali su za Radiosarajevo.ba iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije