Junakinja godine: Ko je žena koja je vratila Nobelovu nagradu zbog Handkea

Radiosarajevo.ba
Junakinja godine: Ko je žena koja je vratila Nobelovu nagradu zbog Handkea
PrtScr / Christinin protest!

"Jesam, ja sam dobila Nobelovu nagradu 1998, kao član mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Ali, vraćam je večeras. Ja sam svjedokinja onoga što se dešavalo za vrijeme rata na Balkanu. Bila sam tamo i nisam mogla pomisliti da ću 27 godina poslije stajati ovdje i svjedočiti da se ovo upravo dogodilo. Handke je neko ko negira sve što sam iskusila i vrlo sam uznemirena, jer je ovdje riječ o genocidu!"

Ovim se riječima Šveđanka najvećeg srca Christina Doctare obratila prisutnima sinoć na protestu u Stockholmu, simbolično vraćajući svog "Nobela" u trenutku dok ga je švedski kralj uručivao Peteru Handkeu.

Naime, stotine su došle jučer na protest u Stockholm, kako bi poručili Švedskoj akademiji koliko su zgroženi time što su Nobelovu nagradu za književnost ove godine uručili Peteru Handkeu, čovjeku koji negira genocid u Srebrenici, opsadu Sarajeva, granatiranje Dubrovnika, bio je veliki prijatelj Slobodana Miloševića...

I tako je ime Christine Doctare jučer odjeknulo jače od svakog Handkeovog "junaka" - i od onih koje je stvarao i od onih koje je podržavao.

Hvala Vam, Christina

A, ko je ova 76-godišnja junakinja iz Švedske?

Christina Elisabet Doctare, djevojački Lindstrom, rođena je 12. augusta 1943.

Ljekarka je, specijalistica je opće prakse, autorica i gorljivi, časni borac za istinu na javnim raspravama.

Radila je i kao pedijatrica, te je posebno posvećena temi "stres mozga".

Bila je prva žena iz Švedske koja je služila u snagama Ujedinjenih naroda.

Švedska novinarka vratila Nobelovu nagradu zbog Handkea

Bila je na Kipru 1974. godine, potom je bila članica Stockholmskog gradskog vijeća, kao i savjetnica švedskog državnog Nacionalnog savjeta za zdravlje. 

Na početku rata u BiH, stiže u Bosnu i Hercegovinu.

Već 1992. godine postaje PRVA OSOBA koja je prijavila da se u BiH događa sistematsko seksualno nasilje i silovanje žena i djevojčica

Predstavlja Švedsku u Komitetu protiv mučenja pri Vijeću Europe, a bila je i ekspertica koju je angažirao Haaški tribunal. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije