Christina / Junakinja godine: Ko je žena koja je vratila Nobelovu nagradu zbog Handkea

11. 12. 2019. u 10:03:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

"Jesam, ja sam dobila Nobelovu nagradu 1998, kao član mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Ali, vraćam je večeras. Ja sam svjedokinja onoga što se dešavalo za vrijeme rata na Balkanu. Bila sam tamo i nisam mogla pomisliti da ću 27 godina poslije stajati ovdje i svjedočiti da se ovo upravo dogodilo. Handke je neko ko negira sve što sam iskusila i vrlo sam uznemirena, jer je ovdje riječ o genocidu!"

Ovim se riječima Šveđanka najvećeg srca Christina Doctare obratila prisutnima sinoć na protestu u Stockholmu, simbolično vraćajući svog "Nobela" u trenutku dok ga je švedski kralj uručivao Peteru Handkeu.

Naime, stotine su došle jučer na protest u Stockholm, kako bi poručili Švedskoj akademiji koliko su zgroženi time što su Nobelovu nagradu za književnost ove godine uručili Peteru Handkeu, čovjeku koji negira genocid u Srebrenici, opsadu Sarajeva, granatiranje Dubrovnika, bio je veliki prijatelj Slobodana Miloševića...

I tako je ime Christine Doctare jučer odjeknulo jače od svakog Handkeovog "junaka" - i od onih koje je stvarao i od onih koje je podržavao.

Hvala Vam, Christina

A, ko je ova 76-godišnja junakinja iz Švedske?

Christina Elisabet Doctare, djevojački Lindstrom, rođena je 12. augusta 1943.

Ljekarka je, specijalistica je opće prakse, autorica i gorljivi, časni borac za istinu na javnim raspravama.

Radila je i kao pedijatrica, te je posebno posvećena temi "stres mozga".

Bila je prva žena iz Švedske koja je služila u snagama Ujedinjenih naroda.

Švedska novinarka vratila Nobelovu nagradu zbog Handkea

Bila je na Kipru 1974. godine, potom je bila članica Stockholmskog gradskog vijeća, kao i savjetnica švedskog državnog Nacionalnog savjeta za zdravlje. 

Na početku rata u BiH, stiže u Bosnu i Hercegovinu.

Već 1992. godine postaje PRVA OSOBA koja je prijavila da se u BiH događa sistematsko seksualno nasilje i silovanje žena i djevojčica

Predstavlja Švedsku u Komitetu protiv mučenja pri Vijeću Europe, a bila je i ekspertica koju je angažirao Haaški tribunal. 

KOMENTARI (3)