Švedska novinarka vratila Nobelovu nagradu zbog Handkea

Radiosarajevo.ba
Švedska novinarka vratila Nobelovu nagradu zbog Handkea
Foto: EPA-EFE / Cristine Doctare

Christina Doctare, švedska doktorica i novinarka koja je dobila Nobelovu nagradu 1988. godine za mir kao članica UN-novih mirovnih snaga, vratila je ovo prestižno priznanje u znak protesta protiv uručenja Nobelove nagrade za literaturu austrijskom piscu Peteru Handkeu.

Ona je govorila večeras pred stotinama okupljenih u švedskoj prijestolnici u znak protesta protiv odluke Švedske akademije da uruči priznanje Austrijancu koji je tokom ratova na teritoriji bivše Jugoslavije podržavao režim Slobodana Miloševića, te koji otvoreno negira da se u bh. gradu Srebrenica desio genocid, prenosi Aljazeera Balkans.

„Čestitao mu je i dao nagradu. Sad ja svoju vraćam, sad ja svoju vraćam“, rekla je ona pred okupljenima sa medaljom u ruci. Okupljeni su joj glasno aplaudirali i uzvikivali njeno ime.

Prisjetila se i ratova na Balkanu odakle je izvještavala i ukazivala na zločine koji se dešavaju. Govorila je o smradu raspalih tijela i užasima kojima je svjedočila.

„Dok god živim, svjedočit ću kako se istina o užasnom ratu nikada ne bi negirala“, dodala je.

„Ko na Akademiji želi ići u pakao? Ovo nisu nepoznate stvari. Bila sam prije ponosna na Akademiju, Nobelova nagrada je bila svake godine velika stvar za Švedsku. Sada osjećam sramotu i krivicu.“

U štokholmskom Konserthusu (Koncertna kuća) uručene su Nobelove nagrade za 2019., uključujući i nagradu za književnost Peteru Handkeu.

Dodjela nagrade austrijskom književniku izazvala je brojne kontroverze i negodovanje javnosti zbog njegove podrške režimu Slobodana Miloševića tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji te su tim povodom i na dan dodjele priznanja organizirani protesti.

Ceremonija je protekla uz bojkot iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Albanije i Turske. Spontani su protesti, uoči formalnog uručivanja nagrade, održani ispred Memorijalnog centra Potočari u Srebrenici, a poslije dodjele nagrade i u švedskoj prijestolnici.

Okupljeni su minutom šutnje odali počast žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine kao i žrtvama ratnih djelovanja u cijeloj BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije