Sarajevski student o prijedlogu Kodeksa: Ne trpajte nas u kavez svojih stavova

Radiosarajevo.ba
Sarajevski student o prijedlogu Kodeksa: Ne trpajte nas u kavez svojih stavova
Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Prijedlog Kodeksa o odijevanju i ponašanju na sarajevskom Univerzitetu pokrenuo je lavinu reakcija u javnosti, od profesora do studenata. Većina dijeli mišljenje da je riječ o nepotrebnom, šovinističkom i seksističkom dokumentu:

STAFF: Kodeks je i šovinistički i seksistički
Prof. Mujkić protiv: Zašto nam treba Kodeks? Da li nam se studenti razgolićavaju?
Bura zbog Kodeksa o ponašanju i oblačenju: Šta će biti zabranjeno, a šta ne

Redakciji portala Radiosarajevo.ba obratio se i  Igor Porobija, student Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Njegovo obraćanje prenosimo u cjelosti:

"Poštovana AKADEMSKA INSTITUCIJO,

Ovim putem želim javno, uz svjedočenje medija u ovom e-mailu, izraziti protest studenta, građanina i pojedinca na diksriminatorni, prodesničarski, teokratski i uskogrudni "Kodeks" oblačenja i ponašanja na UNSA predložen od strane Studentskog Parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS-a).

Predložena pravila oblačenja i ponašanja direktno ugrožavaju prava i slobode pojedinca, a predlažu ih isti ljudi koji su ne tako davno na sav glas prozivali demokratiju i slobodu ljudskog izbora u momentima kada se raspored odrzavanja nastave podređivao vjerskim slobodama. Isti ljudi, koji su tražili da se poštuju njihove slobode, u konkretnom slučaju vjerske, sada pokušavaju direktno ugroziti prava i slobode svih drugačijih od sebe te akademsku instituciju sa dugom tradicijom, kakva je UNSA, "strpati" u kavez svojih uskogrudnih, rigidnih i konzervativnih ideoloških stavova.

Kao, prije svega građanin Sarajeva, a zatim i student na Univerzitetu u Sarajevu (UNSA) Vas podsjećam da naš grad već generacijama i stoljećima krasi multikulturalnost, širina, različitost i prihvatanje drugog i drugačijeg, što nekima očigledno smeta do te mjere da svoj prezir prema svemu što je drugačije od njihovih ličnih konzervativnih stavova pokušavaju uvesti u akademski okvir. Bojim se i pomisliti na kakvom rušenju jednakosti i ljudskih sloboda bi svjedočili kada bi se takvim ljudima zaista dala šansa da kreiraju pravila po svom nahođenju, te se nadam da Vi, kao akademsko osoblje, nećete dopustiti takvu diskriminaciju.

Stoga, shodno činjenici da su odjevni predmet, nakit, tetovaže kao i detalji na odjevnim predmetima, stvar slobode i ličnog izbora, kao nezavisni pojedinac i Vaš student Vas pozivam da ne odobravate sramotan prijedlog kodeksa oblačenja i ponašanja, te time pokažete da nikome nećete dozvoliti da svojim retrogradnim (da ne upotrijebim onu riječ na "f") stavovima narušava dignitet, kako samog Univerziteta, tako i svih djelatnika i studenata na UNSA.

S poštovanjem.

Igor Porobija
Student Ekonomskog fakulteta u Sarajevu"

Zabrane koje predlaže Kodeks

(a) Za žene:
- odjeću koja otkriva stomak, leđa ili duboki dekolte;
- odjeću na bretele;
- prozirnu, tijesnu i namjerno rasparanu odjeću;
- mini suknju, bermude, šorc i trenerku;
- papuče, natikače i cipele izrazito visokih peta;
- napadnu: šminku, nakit, tetovažu i piercing i
- odjeću s porukama koje vrijeđaju osjećanja drugih.

(b) Za muškarce:
- odjeću bez rukava;
- prozirnu, tijesnu i namjerno rasparanu odjeću;
- bermude, šorc i trenerku;
- papuče, natikače;
- napadnu: šminku, nakit, tetovažu i piercing i
- odjeću s porukama koje vrijeđaju osjećanja drugih.

U jednom dijelu definira se i zabrana upotrebe telefona i drugih tehničkih sredstava, osim u nastavne svrhe, a kada je u pitanju akademsko osoblje, naglašava se potreba političke neutralnosti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije