Prof. Mujkić protiv: Zašto nam treba Kodeks? Da li nam se studenti razgolićavaju?

N. Ka.
Prof. Mujkić protiv: Zašto nam treba Kodeks? Da li nam se studenti razgolićavaju?
Univerzitet u Sarajevu prvi put će dobiti Kodeks ponašanja i odijevanje, a Nacrt ovog Kodeksa izazvao je veliku buru komenatara u javnosti. Usvajanje konačnog teksta i stupanje na snagu Kodeksa očekuje se krajem jula.

Asim Mujkić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu je u razgovoru za Radiosarajevo.ba   rekao da je Kodeks o ponašanju i oblačenju Univerziteta u Sarajevu nepotreban dokument, zato što je većina problematike koju on tretira već riješena na racionalniji i akademskiji način. Naime, ova pitanja su već tretirana postojećim etičkim kodeksom UNSA, koji je donešen 2012. godine.

Činovnička institucija

„Moramo biti svjesni da je ovaj kodeks plod jedne ničim utemeljene zakonske odredbe, Zakona o visokom obrazovanju, koji je usvojen prošle godine 28. jula dok je većina profesora i studenata na raspustu. Ovaj Zakon je osmišljen po mom mišljenju  da od Univerziteta napravi jednu činovničku instituciju“, rekao je Mujkić.

Zakonom je predviđeno da Senat Univerziteta mora donijeti Kodeks o ponašanju i oblačenju. Mujkić je istakao da bi on volio znati na temelju čega je taj zahtjev istaknut prema Univerzitetu, da li postoji neko istraživanje koje pokazuje da se omladina u posljednje vrijeme "razgolićuje".

„Ovo je dokument koji je isključivo instrument jedne političke dresure i jednog političkog kontroliranja Univerziteta, što naravno nije dobro za Univerzitet kojem treba sloboda istraživanja i izražavanja“, kazao je Mujkić.

Mujkić je i mišljenja da ovaj prijedlog krši fundamentalna ljudska prava i slobode.

„Etički kodeks našeg Univerziteta zabranjuje diskriminaciju bilo koga po osnovu životnog stila, a ovo je životni stil, to je jedno važno identitetsko pitanje, jer se ljudi kroz to ispoljavaju. Mišljenja sam da ovdje imamo nametanje jednog izuzetno skučenog svjetonazora drugim svjetonazorima.

Ustavna prava

Udruženje studenata Filozofskog fakulteta u Sarajevu (STAFF) također je javno reagiralo protiv Kodeksa jer smatraju da se na ovaj način pokušavaju implementirati prodesničarski stavovi od strane Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu.

Očigledan je primjer atakovanja na ustavna prava svih akademskih građana i građanki, degradirajući Univerzitet kao obrazovnu instituciju i njegove studente i studentice u cjelini, na sramotan i maliciozan način kakav je nezapamćen u akademskoj praksi“, navodi se u saopćenju STAFF-a.

Iz Asocijacije navode da je velika većina studenata i studentica Filozofskog fakulteta izrazila negodovanje povodom ovog Nacrta o Kodeksa, te da se zbog toga osjećaju dužnim da javno istupe i stanu u odbranu njihovih stavova i odbrane osnovnih ljudskih prava.

U saopćenju pozivaju na javno reagiranje svih Studentskih asocijacija fakulteta UNSA, čiji studenti i studentice dijele njihovo mišljenje, te kojima smeta nametanje diskriminatornog narativa.

Naime, javna rasprava o Nacrtu Kodeksa ponašanja i oblačenja na UNSA održat će se sutra na Fakultetu političkih nauka sa početkom u 12:00.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije