Reakcija / STAFF: Kodeks je i šovinistički i seksistički

12. 07. 2018. u 13:47:00 Radiosarajevo.ba

Shares:92

Nacrt Kodeksa ponašanja i odijevanja na UNSA izazvao je buru komentara i negodovanja. Asocijacija studenata Filozofskog fakulteta u Sarajevu(STAFF) navodi da je ovo pokušaj implementacije prodesničarskih stavova Studentskog parlamenta UNSA.

 „Nacrt Kodeksa ponašanja i odijevanja na Univerzitetu u Sarajevu u svojim spornim tačkama propisima, orijentiran je i šovinistički i seksistički i prenosi se i na slobodu izbora pojedinca i pojedinke“, navodi se u saopćenju koje su poslali iz STAFF-a.

 Dodali su da je u članu 6 ovog Nacrta izvršena razdjelba između muškaraca i žena i njihovog odijevanja.

 „Po dobro ustaljenoj perfidnoj radnji, naročito uz ženski spol, vezuje tradicija i ugled, a spomenuta tradicija i ugled su u uzročno-posljedičnoj vezi sa majicama na bretele, poderanim pantalonama, visinom potpetica i dubinom dekoltea. Takva perfidna retorika je besramni pokušaj unificiranja fakulteta ove organizacione jedinice od strane lica koja svoj nerad prenose na ideološku matricu i u skladu s njom i pišu i predlažu kojekakve Nacrte“, ističu predstavnici STAFF-a.

 U saopćenju se navodi da prema vladajućim, zakonski propisanim instancama, predlagači i pisci kontroverznog Nacrta su izvršili najmanje dva diskriminatorna oblika postupanja prema slobodi pojedinca/ke i dodaju da je to razlog zbog kojeg studenti i studentice Filozofskog fakulteta UNSA oštro osuđuju i odbacuju Nacrtom propisane zakone, s posebnim osvrtom na diskriminaciju prema fizičkom izgledu studenata/ica koji/e koriste tetovaže ili pirsinge kao individualnu ekspresiju ličnosti.

 „Uobičajena spusovska praksa je izricanje laži onima u čijoj službi treba da budu (pisanje krivih navoda o dres-kodu američkih univerziteta), te osvrćući se na to – Studentska asocijacija Filozofskog fakulteta ne želi biti instrumentalizovana i s tim opredjeljenjem – STAFF biva predmetom spusovske potvore o nelegitimnosti i tobožnjoj neustavnosti. Filozofski fakultet je oduvijek bio mjesto slobodne kritičke misli, mjesto na kojem postoji pravo na individualno izražavanje – ogledalo se ono u fizičkoj ili nekoj drugoj normi koju naši studenti/ice primjenjuju odvajkada“, piše u saopćenju.

 Studenati i studentica Filozofskog fakulteta izrazila je negodovanje povodom ovog  Nacrta o Kodeksu ponašanja i odijevanja na Univerzitetu u Sarajevu, te shodno tome osjećamo se dužnim da javno istupe i stanu u odbranu, kako njihovih stavova tako i odbranu osnovnih ljudskih prava, poručili su iz Asocijacije.

 Pozivaju sve studentske asocijacije fakulteta UNSA, čiji studenti i studentice dijele njihova mišljenja, da javno reagiraju protiv ovoga kako oni smatraju diskriminatornog narativa.

 

 

NEMA KOMENTARA