Preko milion potpisa za izbacivanje Frasera Anninga iz parlamenta Australije

Anadolija
Preko milion potpisa za izbacivanje Frasera Anninga iz parlamenta Australije
FOTO: Arhiv / Anning: Za napad na Novom Zelandu okrivio muslimane

Više od milion ljudi potpisalo je peticiju za izbacivanje senatora Frasera Anninga iz parlamenta Australije zbog njegovih izjava o dvostrukom terorističkom napadu u džamijama na Novom Zelandu.

"Uklonite Frasera Anninga iz parlamenta", glasi peticija koju je doktorica neurologije Kate Ahmed pokrenula na najvećoj svjetskoj peticijskoj platformi "change.org".

Peticija je pokrenuta nakon što je senator Anning za terorističke napade u novozelandskom Christchurchu direktno okrivio muslimane i imigrantsku politiku.

Terorist Brenton Harrison Tarrant ubio je 50 vjernika u napadu kojeg je izveo za vrijeme džuma-namaza u džamijama Al Noor i Linwood.

Anning je kazao da je glavni uzrok krvoprolića na novozelandskim ulicama što je dozvoljeno muslimanima da imigriraju u tu zemlju.

Tokom te antiimigrantske i islamofobne izjave Anninga je jajetom u glavu pogodio mladić Will Connolly.

"Stavovima senatora Frasera Anninga nema mjesta u vladi Australije, našoj demokraciji i multikulturalnosti. U skladu sa zakonima Australije, tražimo da bude kažnjen i da podnese ostavku s pozicije senatora i da se po mogućnosti provede i istraga protiv njegove podrške desničarskom terorizmu", navodi se u obrazloženju peticije.

I premijer Australije Scott Morrison je osudio Anningove izjave i nazvao ih odvratnim. Poručio je da takvim izjavama nema mjesta u Australiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije