Twitter rasprava francuskog i brazilskog predsjednika zbog požara u Amazonu

Radiosarajevo.ba
Twitter rasprava francuskog i brazilskog predsjednika zbog požara u Amazonu
Foto: Twitter / Požar u Amazonu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je naljutio predsjednika Brazila rekavši da požar u amazonskim prašumama trebao biti tema razgovora na samitu G7 u Brazilu, piše CNN.

"Gori naš dom. Doslovno. Amazon su pluća naše planete jer stvara 20 posto kisika. Ovo je međunarodna kriza. Države članice G7 bi hitno trebale razgovarati o ovome u naredna dva dana", poručio je Macron jučer, 22. avgusta preko Twittera.

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, krajnji desničar, nazvao je Macronovu izjavu "senzacionalističkom", te ga je optužio da požar koristi u "političke svrhe".

"Žalim što predsjednik Macron nastoji politizirati pitanje koje se tiče Brazila i drugih amazonskih zemalja", napisao je Bolsonaro na Twitteru.

U narednoj objavi na ovoj društvenoj mreži je istakao:

"Prijedlog francuskog predsjednika da bi se o ovome trebalo razgovarati na G7 bez učešća drugih zemalja u našoj regiji podsjeća na kolonijalni mentalitet koji je neprikladan za 21. stoljeće."

CNN je podsjetio na značaj Amazona za cijelu Zemlju. To je najveća tropska prašuma u kojoj se nalazi 10 posto svjetskog biodiverziteta. Stanište je za brojne životinjske vrste. Mnoge, njih 75 posto su samo karakteristične za Amazon. Prije dva dana je ovdje pronađena nova biljna odnosno životinjska vrsta.

Požar u prašumi Amazona pretvorio je dan u noć u Sao Paulu

Požar traje već nekoliko dana. Većina organizacija za zaštitu okoliša krivi brazilskog predsjednika za požar jer je, kako tvrde, dozvolio znatnu sječu odnosno deforestaciju.

U amazonskim prašumama ove godine izbilo više od 72 hiljade požara

Bolsonaro krivi njih za požar. Sumnja da su oni uzrokovali požar želeći skrenuti pažnju na sebe zbog toga, kako je rekao, što su izgubili finansiranje iz državnog budžeta i inostranstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije