Požar u prašumi Amazona pretvorio je dan u noć u Sao Paulu

Radiosarajevo.ba
Požar u prašumi Amazona pretvorio je dan u noć u Sao Paulu
Foto: Screenshot / Debeli crni dim u potpunosti je prekrio nebo i blokirao sunčeve zrake

Broj šumskih požara u Brazilu je od početka godine porastao za 83 posto u odnosu na čitavu 2018., saopšteno je.

Na društvenim mrežama pojavio je se zastrašujući snimak koji prikazuje kako izgleda najveći grad u Brazilu, Sao Paulo. Naime snimak je napravljen u 14 sati, a sve izgleda kao da je duboka noć. Debeli crni dim u potpunosti je prekrio nebo i blokirao sunčeve zrake.

Podjećamo, najveća prašuma na svijetu, koju popularno nazivaju „plućima planete“ gori već tri sedmice.

Rast broja požara posebno je alarmantan u saveznim državama koje su potpuno ili djelimično u amazonskoj prašumi, kao što je na primjer država Mato Groso, sa 13.682 požara. To je porast od 87 posto u odnosu na cijelu prošlu godinu.

Nije moguće procijeniti ukupnu veličinu prostranstva zahvaćenog šumskim požarima u Amazonu, ali snimci koji se šire društvenim mrežama pokazuju čitava područja prašume prekrivena dimom i vatrom.

Predsjednik Brazila Jair Bolsonaro nagovijestio je da su nevladine organizacije možda izazvale požare koji trenutno bjesne Amazonom, a sve kako bi “skrenule pažnju” na ukidanje subvencija za očuvanje “pluća planete”.

To mogu biti, da, može biti, iako to ne tvrdim, kriminalne akcije tih ‘NVO-ovaca’ da bi okrenuli pažnju protiv mene, protiv brazilske vlade. To sa čime smo mi suočeni je rat”, rekao je Bolsonaro novinarima, prenosi Beta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije